
Fnat er en meget smitsom og kløende hudlidelse der skyldes fnat-miden. Læs med her og få råd til hvordan du forebygger at få fnat – og hvordan du bekæmper fnat, hvis du eller andre er blevet smittet.
Få behandling for fnat
Fnat skal behandles med Nix creme med permethrin. Du skal bruge 2 tuber pr. person, der skal bruges med 1 uges mellemrum. Køb Nix creme før du gør noget andet.
Nix creme er i skrivende stund på lager her:






Denne artikel handler om hvordan du som institution, opholdssted, skole eller lignende forebygger og bekæmper fnat. Hvis du ”bare” har fået fnat og vil vide hvordan du slipper af med det, kan du læse meget mere fra forsiden. Her får du en meget grundig gennemgang af behandling af fnat.
Hvem er i risikozonen for fnat udbrud?
Alle kan få fnat, men der er nogle institutioner der er mere udsatte end andre:
- Plejehjem
- Hospitaler
- Efterskoler
- Fritidsklubber
- Skoler
- Herberg for hjemløse
Den største risiko er hvor mennesker sover og især hvor der deles håndklæder og lignende.
Forebyggelse af fnat
Fnat er det almindelige navn for miden Sarcoptes Scabiei. Det er en næsten mikroskopisk mide der lever på både dyr og mennesker. På dyr kalder man det ofte for ”skab” i stedet for fnat. Det er dog kun menneske fnat-miden der kan overleve på mennesker. Miden graver sig ned under huden på sit offer, hvor den også lægger æg og afføring. Det er fnat midens afføring der giver en immunrespons og derfor den karakteristiske kløe.
Det kan være svært at forebygge fnat, især steder hvor mange mennesker er samlet. Fnat epidemierne i 2017 og 2018 startede på gymnasier, men også efterskoler, hospitaler og folkeskoler er oplagte smittespredere. Det er vigtigt at forstå at fnat spredes ved kropskontakt, men også ved stof, møbler, håndklæder og tøj. Fnat er meget smitsomt, men fordi det er forbundet med skam, kan der ofte gå alt for længe inden man opdager en epidemi.
God hygiejne og rengøring er vigtig for forebyggelse
Det er meget vigtig med god hygiejne i institutioner og andre steder, hvor mange mennesker er samlet. Fnat spreder sig gennem kropskontakt men ligeså ofte også gennem delte håndklæder, i sofaer, viskestykker, tøj osv. Derfor er det vigtigt ofte at skifte og vaske (kogevask) håndklæder, viskestykker og andre tekstiler som deles. Sofaer og stofstole bør støvsuges ofte.
Rengøring slår ikke fnat miden ihjel, men fjerner miden. Derfor skal håndtag også tørres af med varmt sæbevand ofte. Sprit slår IKKE fnat ihjel, det er klinisk bevist, se link. Det er en udbredt misforståelse, men fnat miden overlever nemt sprit. Derfor handler rengøring ikke om at slå miden ihjel, men om fysisk at fjerne den.
Hvis man arbejder med folk der lever under uhygiejniske vilkår, fx flygtninge, hjemløse og andre, kan det være en god ide at bruge latex handsker.
Bekæmpelse af fnat
Er der først kommet fnat hos bare en elev eller patient er det vigtigt at være hurtig ude med behandling og bekæmpelse.
Patienter med fnat bør isoleres og der skal følges en særlig protokol. Det er udenfor mit ekspertise områder, det her er jo en amatørblog, men du kan læse de officielle anbefalinger her fra Statens Serum Institut.
På en skole, fritidshjem eller lignende er det også vigtigt at tage hånd om problemet. Ofte finder man først ud af at der har været fnat for sent. Hvis man er udsat for en reel epidemi, som flere skole oplevede i 2017, så er den bedste løsning at lukke institutionen i 4-5 dage. Hvis det altså er muligt. Fnat miden kan nemlig ikke overleve mere end 3-4 døgn væk fra kroppen. På den måde kan man slippe for omfattende og dyr rengøring. Det kan selvfølgelig være svært eller umuligt at holde lukket så længe, men det er en effektiv bekæmpelse. Det kan for eksempel være op til en weekend. Lukkes institutionen fra Torsdag til Mandag, så har der været 4 dage imellem og fnat miderne er døde.
Det er vigtigt at melde ud til offentligheden så snart man ved noget. Ofte vil de fnat ramte nemlig holde det for sig selv, fordi det er for flovt at fortælle om. Derfor er det vigtigt som institution at være ude og fortælle om hvordan man får behandling.
Ønsker du at læse om alternativ behandling af fnat, så følg linket og læs meget mere om emnet!
Hvordan bliver man smittet med fnat?
Fnat er en hudlidelse, der er forårsaget af miden Sarcoptes scabiei. Den giver en intens, udbredt kløe i huden, der bliver forværret ved sengetid. Det skyldes, at fnatmiden bliver mere aktiv i varme miljøer.
Selve kløen er forårsaget af en immunologisk reaktion på mideprodukter. Den sætter først ind 2 – 6 uger efter man er blevet smittet. Har man tidligere været smittet, vil kløe dog opstå kort tid efter ny smitte.
Fnat smitter ved hud til hud-kontakt
Fnat smitter typisk ved tæt hud til hud-kontakt. Derfor opstår smittet ofte ved seksuel kontakt eller i familier. Miden kan dog godt overleve uden for menneskekroppen, om end det kun er for en kort stund.
Det betyder dog, at smitte i sjældne tilfælde kan forekomme via genstande. Det tæller genstande såsom tøj, sko, håndklæder, sengetøj, stofmøbler og hovedtelefoner, hvor miden kan gemme sig.
En fnatmide vil kunne leve i fire døgn ved 20 grader. Ved opvarmning til 50 grader er alle fnatmider dog døde efter 10 minutter. Derfor er det vigtigt, at tøj, sengetøj, håndklæder og øvrige tekstiler vaskes,
Smittespredning ses ofte på efterskoler
Smittespredning ses ofte på efterskoler, men i få tilfælde også hos skolebørn. På efterskoler bor de unge tæt sammen, hvilket kan resultere i deciderede udbrud. Sådanne udbrud sker oftest i løbet af vintermånederne.
Hvis et sådant udbrud først forekommer, kan det være svært at håndtere. Derfor er Sundhedsstyrelsen i gang med at udvikle materiale, der er målrettet institutioner, hvor børn og unge bor tæt sammen.
Hvordan bliver fnat diagnosticeret?
Det er ikke blot kløe, der er et symptom på fnat. Fnat viser sig også som et papuløst hududslæt. Dertil vil der med tiden også kunne ses kradsningsmærker. Det vil typisk være at finde nær eller på dine håndled.
Forstyrrelsen i hudens beskyttende barriere kan desuden føre til en sekundær bakteriel infektion. Det er ikke altid, at det er nemt at stille en diagnose på egen hånd. Derfor kan det være en god idé at kontakte en læge.
En diagnose på fnat kan kun stilles ved et unikt klinisk fund af en midegang eller en levende mide. Miden er ikke større end, at det kan være svært at se den med det blotte øje – også for en erfaren læge.
Derfor kan det være svært at lokalisere en levende mide. Ikke kun pga. den lille størrelse, men også da der ofte kun er 5 – 15 mider pr. vært. Det betyder, at det ofte er en nødvendighed at tage en tur forbi lægen.
Det er ikke altid muligt at finde en fnatmide
Det er derfor, at det kan være nødvendigt at stille diagnosen på baggrund af kliniske tegn. I få tilfælde er det endda nødvendigt at stille diagnose på en anamnese med hud til hud-kontakt med en smittet person.
Hos ældre og immuninkompetente personer kan fnat udvikle sig til skorpefnat. Her vil det kunne ses i form af, at der udvikler sig tykke skorper på huden og et stort antal fnatmider.
Forebyggelse af smitte med fnat
Der findes flere måder, hvorpå du kan forebygge fnat. Det betyder også, at der er en del at huske på i denne sammenhæng. Heldigvis betyder det ikke, at det er svært at undgå at blive smittet med fnat.
Det vigtigste er, at du sørger for at undgå direkte hudkontakt med smittede personer. Stort set alle tilfælde af smitte forekommer ved hudkontakt, hvorfor det er essentielt at have fokus på at undgå dette.
Endvidere er det også klogt, at du undlader at dele håndklæder, tøj eller sengetøj med smittede personer. En mide kan overleve op til fire dage i diverse tekstiler, hvorfor smitte kan forekomme denne vej.
Det er sjældent, at folk bliver smittet via fx tøj eller sengetøj, men det kan dog ske. Derfor er det værd, at du undgår at dele tekstiler med en smittet person. Derved er du i hvert fald på den sikre side.
Du skal have støvsugeren frem
Vil du gerne undgå, at du bliver smittet med fnat, så er du nødt til at tage støvsugeren frem. Faktisk skal den bruges til at støvsuge flere steder i hjemmet, hvis du vil undgå, at du angribes af en fnatmide.
Det vigtigste er, at du får støvsuget din senge samt øvrige med møbler med betræk eller polstring. Endvidere anbefales det også, at du rengør hjemmet med almindelige rengøringsmidler, så dit hjem er helt rent.
Tøj, sengetøj og andre tekstiler skal vaskes
Et andet vigtigt skridt, når du skal forebygge smitte med fnat, er at vaske tøj, sengetøj, håndklæder og andre tekstiler. Det skal dog ikke blot vaskes, men skal derimod vaskes ved minimum 60 grader.
Hvis dit tøj eller andre af dine tekstiler ikke kan tåle at blive vasket ved 60 grader, bør det i stedet henstilles. Det skal henstilles ved minimum 25 grader og lav luftfugtighed i tre døgn – det gælder også for stofmøbler.
Er ovenstående ikke muligt, kan du i stedet henstille det ved lavere temperaturer eller høj luftfugtighed. Det kræver dog, at du lader det stå uberørt i en uge, hvis det skal have maksimal effekt.
Til trods for, at det er sjældent, at der forekommer smitte via tekstiler, er dette alligevel et vigtigt skridt. Det er også derfor, at det er vigtigt, at du sørger for at skifte både tøj, undertøj, sengetøj mv. efter behandlingen.
Hvem kan blive smittet med fnat?
Til trods for, at der findes flere måder, hvorpå du kan forebygge at blive smittet med fnat, er der en vis risiko for, at alle bliver smittet. Der vil dog altid være nogen, der er mere udsat for smitte end andre.
Det er faktisk en hudlidelse, der er meget udbredt i Danmark. Det betyder, at der også er mange, der bliver smittet af det. Derfor er der selvfølgelig heller ikke nogen skam forbundet med at blive smittet med det.
Skulle det ske, at du er blevet smittet, er det heldigvis nemt at behandle det. Du kan derfor nemt og hurtigt være fri for fnat og smitte igen. Det kræver blot en simpel behandling, som du selv kan klare i eget hjem.
Derfor er det heller ikke et alvorligt problem, hvis du bliver smittet med fnat. Det bliver det først, hvis du ikke er hurtig nok til at reagere – og hvis du ikke sørger for at forebygge, at du bliver smittet på ny.
Reager hurtigt ved mistanke om smitte
Der er flere ting, der er vigtige, når du skal forebygge fnat. Én af de vigtigste ting er dog, at du reagerer hurtigt, hvis du har mistanke om, at du er smittet. Det samme er gældende, hvis du mistænker at dit barn er smittet.
Har du ikke fokus på at reagere hurtigt, kan det sprede sig i løbet af kort tid. Hvis du vil bryde smittecirklen på bedst mulig vis, er du nødt til at søge læge eller selv sørge for den rette behandling hurtigst muligt.
Skulle det vise sig, at du er blevet smittet, er det vigtigt, at du følger den rette behandling grundigt. Dertil er det også vigtigt, at det gøres klart, at det ikke er nok, at det kun er den smittede person, der behandles.
Det er mindst lige så vigtigt, at du sørger for at alle i husstanden samt i den nære familie bliver behandlet. Hvis du ikke sørger for dette, så er du ikke garanteret, at smittekæden bliver stoppet på effektiv vis.
Hvordan ser fnat ud?
En fnatmide er svær at få øje på. Det er en lille gulbrunlig mide, der graver sig ned i huden. Da den ofte ikke er større end 0,30 mm – 0,40 mm, er det svært at få øje på den med det blotte øje.
Derfor er man ofte nødt til at bruge et mikroskop eller en lup. Bruger du én af disse to værktøjer, kan du se, at miderne gemmer sig i små, slyngede gange i huden, som er gravet af hunmiderne.
Hunmiderne graver disse gange (eller tunneller, som de også kaldes), for at hun kan lægge ægge for enden af dem. Derfor er det typisk også for enden af gangene, at du kan finde miderne med en lup e.l.
I og med, at hunnen lægger æg i disse gange, er det vigtigt, at du bliver behandlet hurtigt, så flere mider ikke kommer til. Det tager ikke mere end få uger, hvorfor det er uhyre vigtigt, at du er hurtig til at reagere.
De små gange kan bedst beskrives som små blyantstreger på huden. Derfor er de tynde, og kan være svære at få øje på. Selve miden ligner derimod en lille sort-brunlig plet, der sidder for enden ad gangen.