Forebyggelse og bekæmpelse af fnat

Fnat er en meget smitsom og kløende hudlidelse der skyldes fnat-miden. Læs med her og få råd til hvordan du forebygger at få fnat – og hvordan du bekæmper fnat, hvis du eller andre er blevet smittet.

Få behandling for fnat

Fnat skal behandles med Nix creme med permethrin. Du skal bruge 2 tuber pr. person, der skal bruges med 1 uges mellemrum. Køb Nix creme før du gør noget andet.

Annonce

Nix Creme 5%

Nix Creme med Permethrin 5%. Effektiv behandling af fnat. Med24.dk

182,85 DKK
Nix Creme 5%

Nix Creme med Permethrin 5%. Effektiv behandling af fnat. Med24.dk

235,00 DKK

Denne artikel handler om hvordan du som institution, opholdssted, skole eller lignende forebygger og bekæmper fnat. Hvis du ”bare” har fået fnat og vil vide hvordan du slipper af med det, kan du læse meget mere fra forsiden. Her får du en meget grundig gennemgang af behandling af fnat.

Hvem er i risikozonen for fnat udbrud?

Alle kan få fnat, men der er nogle institutioner der er mere udsatte end andre:

  • Plejehjem
  • Hospitaler
  • Efterskoler
  • Fritidsklubber
  • Skoler
  • Herberg for hjemløse

Den største risiko er hvor mennesker sover og især hvor der deles håndklæder og lignende.

Forebyggelse af fnat

Fnat er det almindelige navn for miden Sarcoptes Scabiei. Det er en næsten mikroskopisk mide der lever på både dyr og mennesker. På dyr kalder man det ofte for ”skab” i stedet for fnat. Det er dog kun menneske fnat-miden der kan overleve på mennesker. Miden graver sig ned under huden på sit offer, hvor den også lægger æg og afføring. Det er fnat midens afføring der giver en immunrespons og derfor den karakteristiske kløe.

Det kan være svært at forebygge fnat, især steder hvor mange mennesker er samlet. Fnat epidemierne i 2017 og 2018 startede på gymnasier, men også efterskoler, hospitaler og folkeskoler er oplagte smittespredere. Det er vigtigt at forstå at fnat spredes ved kropskontakt, men også ved stof, møbler, håndklæder og tøj. Fnat er meget smitsomt, men fordi det er forbundet med skam, kan der ofte gå alt for længe inden man opdager en epidemi.

God hygiejne og rengøring er vigtig for forebyggelse

Det er meget vigtig med god hygiejne i institutioner og andre steder, hvor mange mennesker er samlet. Fnat spreder sig gennem kropskontakt men ligeså ofte også gennem delte håndklæder, i sofaer, viskestykker, tøj osv. Derfor er det vigtigt ofte at skifte og vaske (kogevask) håndklæder, viskestykker og andre tekstiler som deles. Sofaer og stofstole bør støvsuges ofte.

Rengøring slår ikke fnat miden ihjel, men fjerner miden. Derfor skal håndtag også tørres af med varmt sæbevand ofte. Sprit slår IKKE fnat ihjel, det er klinisk bevist, se link. Det er en udbredt misforståelse, men fnat miden overlever nemt sprit. Derfor handler rengøring ikke om at slå miden ihjel, men om fysisk at fjerne den.

Hvis man arbejder med folk der lever under uhygiejniske vilkår, fx flygtninge, hjemløse og andre, kan det være en god ide at bruge latex handsker.

Bekæmpelse af fnat

Er der først kommet fnat hos bare en elev eller patient er det vigtigt at være hurtig ude med behandling og bekæmpelse.

Patienter med fnat bør isoleres og der skal følges en særlig protokol. Det er udenfor mit ekspertise områder, det her er jo en amatørblog, men du kan læse de officielle anbefalinger her fra Statens Serum Institut.

På en skole, fritidshjem eller lignende er det også vigtigt at tage hånd om problemet. Ofte finder man først ud af at der har været fnat for sent. Hvis man er udsat for en reel epidemi, som flere skole oplevede i 2017, så er den bedste løsning at lukke institutionen i 4-5 dage. Hvis det altså er muligt. Fnat miden kan nemlig ikke overleve mere end 3-4 døgn væk fra kroppen. På den måde kan man slippe for omfattende og dyr rengøring. Det kan selvfølgelig være svært eller umuligt at holde lukket så længe, men det er en effektiv bekæmpelse. Det kan for eksempel være op til en weekend. Lukkes institutionen fra Torsdag til Mandag, så har der været 4 dage imellem og fnat miderne er døde.

Det er vigtigt at melde ud til offentligheden så snart man ved noget. Ofte vil de fnat ramte nemlig holde det for sig selv, fordi det er for flovt at fortælle om. Derfor er det vigtigt som institution at være ude og fortælle om hvordan man får behandling.