Skorpefnat

Skorpefnat

Fnat (kaldes også for scabies) er en relativt udbredt hudsygdom, der er forårsaget af fnatmiden. Denne mide har en størrelse på ca. 0,25 mm, hvorfor det er vanskeligt at spotte den andet end en lup.

Fnat er ikke farligt, men det er en god idé at kontakte egen læge ved mistanke om, at du er smittet. Derved er du sikret, at du får en effektiv behandling, som kan iværksættes hurtigst muligt.

Fnat kan udvikle sig til skorpefnat

Hos nogle personer kan fnat udvikle sig til skorpefnat (tidligere kaldet norsk fnat). Det sker dog kun i ganske få tilfælde, at det udvikler sig. Derfor er det også kun få personer, der bliver ramt af denne hudlidelse.

Der er mange, der tror, at skorpefnat er forårsaget af en speciel fnatmide. Det er dog ikke tilfældet. I stedet er det noget, der forekommer hos personer, der har et nedsat immunforsvar.

Det kan dog også forekomme hos ældre, der er blevet smittet med fnat, hvor miderne får lov til at formere sig i lang tid. Det skyldes, at der i nogle tilfælde kan gå lang tid, før symptomerne begynder at vise sig.

Personer, der er ramt af norsk skorpefnat, har et stort antal fnatmider i en skorper, skællende hud. Derfor er de også meget smitsomme. Det betyder, at det er vigtigt, at man undgå kropskontakt med disse personer.

Diagnosen bør stilles af en dermatolog

Skorpefnat er en voldsom variant af fnat. Diagnosen bør altid stilles af en dermatolog. Det kan ses i form af et tykt lag skorpe eller skæl på huden. Det er selvfølgelig heraf betegnelse ’skorpefnat’ er opstået.

I modsætning til almindelig kløe, er der kun let eller ingen kløe forbundet med skorpefnat. Som angiver er det noget, der udelukkende forekommer ved personer med nedsat immunitet og hos ældre.

Er man ramt af skorpefnat, vil der være flere tusinde fnatmider. De er at finde i den skorpede, skællede hud, hvilket er ensbetydende med, at smitte kan forekomme ved selv den mindste berøring.

En person, der er blevet smittet af en person med skorpefnat, vil blive ramt af almindelig fnat og de forskellige symptomer, der hører sig til. Det er kun personer med nedsat immunforsvar, der smittes med skorpefnat.

diagnose skorpefnat dermatolog

Skorpefnat er ekstra smitsomt

Fnat smitter kun i tilfælde af længerevarende, tæt hudkontakt. Derfor ses smitte primært hos personer, der har seksuelt samvær. Der kan dog også forekomme smitte ved tæt familie.

I forbindelse med plejeprocedurer kan der også ske smitte. Det kan eksempelvis være i forbindelse med et bleskift på en institution. Det er der dog en begrænset sandsynlighed for.

Er der tale om skorpefnat, så kan det dog smitte ved almindelig berøring. Det skyldes, at der ganske enkelt er et større antal fnatmider. Det forøger selvsagt sandsynligheden for, at den berørte person smittes.

Smitte kan i sjældne tilfælde forekomme via møbler o.l.

I sjældne tilfælde kan der forekomme smitte via møbler med polstring. Det kan dog også ske ved fælles brug af tekstiler såsom håndklæder og viskestykker, samt via sengeredning og sengetøj.

Som udgangspunkt er der dog ikke nogen grund til at undgå normal social kontakt, hvis han mistænker, at man er blevet smittet med fnat. Man kan desuden være smittefri allerede 8 – 12 timer efter behandling.

Hvordan behandles skorpefnat?

En almindelig fnatbehandling består af en omhyggelig indgnidning af en creme med indhold af Permethrin. Denne creme skal smøres på hele kroppen – dog kun fra kæberanden og nedefter.

Nix creme er i skrivende stund på lager her:

Nix Creme 5% - GRATIS FRAGT
Nix Creme 5% - GRATIS FRAGT
Nix Creme med Permethrin 5%. Effektiv behandling af fnat. Helsebixen.dk
249 DKK
image
Nix Creme 5% - GRATIS FRAGT
Nix Creme 5% - GRATIS FRAGT
Nix Creme med Permethrin 5%. Effektiv behandling af fnat. Med24.dk
259 DKK
image
Nix Shampoo 1%
Nix Shampoo 1%
Nix Shampoo med Permethrin 1%. Effektiv behandling af fnat og lus i hår. Apopro.dk
157 DKK
image

Læs mere om nix creme her

Hos børn under tre år og hos ældre mennesker, bør hele kroppen smøres ind. Hertil gælder også både ansigt og hovedbund. Det er bedst at smøre creme på om aftenen, da man kan sove med den om natten.

Derved kan du lade den virke i de anbefalede 8 – 12 timer henover natten. Når du vågner om morgenen, skal du blot vaske cremen af med varmt vand og sæbe.

I forbindelse med, at der slås hul på din behandling, skal man skifte til et rent sæt tøj. Dertil skal man også lægge rent sengetøj på sin seng. Derved undgår man mider, der skulle leve i de øvrige tekstiler.

Behandlingen skal gentages efter syv dage

Det er ikke nok med én behandling. Behandlingen skal derimod gentages efter syv dage. Vær opmærksom på, at der fortsat vil være kløe efter behandlingen. Det kan der endda være i op til flere uger.

Derfor er efterfølgende kløe ikke et udtryk for, at din behandling har svigtet. Hvis kløen ikke bedres, bør du tage kontakt til egen læge. Han eller hun kan vurdere, om der er behov for yderligere behandling.

Hvis du er ramt af skorpefnat, er det vigtigt, at du tager kontakt til en speciallæge i hudsygdomme. Han eller hun kan ordinere en eventuel supplerende behandling, der kan bedre din tilstand.

Omtrent 8 – 12 timer efter din første behandling, vil du betragtes som smittefri. Det ændrer dog ikke på, at du skal behandles af to omgange, for at sikre, at du ikke fortsat er smittet med fnat.

Sørg for at vaske tøj, håndklæder og sengetøj

Hvis du er smittet med fnat, bør du sørge for at vaske tøj, håndklæder og sengetøj. Det skal ske ved minimum 60 grader. Den høje temperatur dræber nemlig de fnatmider, der skulle sidde heri.

Hvis dit tøj ikke tåler vaske ved 60 grader, kan det henstilles i en plasticpose i tre ved ca. 25 grader. Hvis der er tale om en lavere temperatur eller en høj luftfugtighed, bør du lade det stå urørt i en uge.

Det er ikke kun den oprindeligt smittede person, der skal behandles. Det gør sig også gældende for samtlige husstandskontakter og andre tætte kontakter til personen, der er blevet ramt af fnat.

Disse personer bør gennemføre en forebyggende behandling én gang. Det skal også ske med en creme med et indhold af Permethrin 5 %. Har der været symptomer på fnat, skal de behandles to gange.

Det er meget vigtigt, at alle bliver behandlet på samme tid, eftersom andre familiemedlemmer kan være smittet. Det kan de også være, selvom de endnu ikke har oplevet nogle af symptomerne.

vask tøj

Hvilken medicin kan anvendes?

Til trods for, at man er blevet behandlet korrekt for fnatmider, og de alle er døde, vil dit immunforsvar fortsat reagere på resterne af miderne. Derfor slipper du ikke for kløen fra miderne med det samme.

Tværtimod, så vil kløen typisk fortsætte i yderligere fire uger, indtil hudlagene, der er ramt af fnatmiderne, er blevet afstødt. Den fortsatte kløe betyder derfor ikke, at kuren ikke har virket.

De døde mider forbliver i din hud, indtil de helt naturligt bliver afstødt. Grunden til, at kløen fortsat varer ved er, at det er selve miden, som dit immunforsvar reagerer på.

Derfor er det meget normalt, at din læge vælger at supplere behandlingen med en potent creme, der har et indhold af hævelsesdæmpende hormon (steroid). Denne creme skal gerne bruges i 3 – 4 uger efter kuren.

Du får suppleret medicinen ved norsk fnat

Hvis der er tale om skorpefnat, er det meget normalt, at din hudlæge vælger at supplere din behandling med et antiparasitært middel. Dette gives i form af en tablet. Typisk er det Ivermectin.

For tiden har fnat stedvis epidemiske proportioner, hvor smittecirklen ikke altid bliver brudt. Det kan ske, da alle i den smittede gruppe ikke bliver behandlet på samme tid, hvilket kan ende med re-smitte.

Det udvikler sig til, at der er behov for mange behandlinger og mistanke om resistens blandt miderne. For at bryde smittecirklen kan det derfor være nødvendigt at give et stof som Ivermectin.

Ivermectin er et stof, der udelukkende må udskrives af hudlæger, der har den rette udleveringstilladelse. Det er ensbetydende med, at det ikke er noget, der kan købes i håndkøb på et apotek.

Kan jeg selv behandle skorpefnat?

Det er ikke en god idé at forsøge at behandle skorpefnat på egen hånd. I stedet bør du kontakte din læge, så du kan få den nødvendige assistance. I mange tilfælde er det nødvendigt med en supplerende behandling.

Er du ramt af almindelig fnat, kan du sagtens klare behandlingen selv. Du kan blot købe en Nix Creme. Det er også en creme, der skal bruges, hvis du er ramt af skorpefnat. Det er dog ikke sikkert, at det er nok.

Hvis du er så uheldig, at du er blevet ramt af skorpefnat, skal du søge læge hurtigst muligt. Det er en relativt slem hudlidelse, hvorfor det er vigtigt, at du handler hurtigt. Ikke kun for din skyld, men også for andres.

Det er en lidelse, der er meget smitsom. Selv den mindste kontakt kan føre til smitte. Derfor er det vigtigt, at du tager det seriøst, hvis du bliver ramt af skorpefnat. Derfor skal du ringe til lægen med det samme.

Du kan ikke selv købe din medicin

Som der også er givet udtryk for tidligere, så er det ofte nødvendigt at bruge medicin som Ivermectin. Det er ikke nok, at du gør brug af Nix Creme, til trods for, at det dog også er en nødvendighed.

Hvis du er blevet ramt af skorpefnat, er du nødt til at søge læge. Der er ganske enkelt ikke nogen vej udenom det. Derfor er det også vigtigt, at du ikke tøver med at tage hurtig kontakt til din egen læge.

Heldigvis er det ikke en lidelse, der er hverken svær eller omfattende at behandle. Det er en fordel, da du derved hurtigt kan være ude af stand til at smitte. Det er selvfølgelig det, der er det vigtigste.

Hvordan udvikler tilstanden sig?

Effekten af en sådan behandling er god. Langt de fleste bliver raske efter den første behandling. Det kræver dog, at du sikrer, at din behandling bliver gennemført på korrekt vis, for at opnå det ønskede resultat.

Det er vigtigt at huske på, at fnat ikke er noget, der forsvinder af sig selv. Hvis du ikke behandler det, slipper du aldrig af med det. Derfor er det vigtigt, at du lader dig behandle med det samme.

Følg altid lægens råd og vejledning. Sørg også for, at din behandling bliver gennemført omhyggeligt. Det er et krav, såfremt du ønsker at sikre, at din behandling ender med et vellykket resultat i sidste ende.

Hvis din behandling ikke lykkes, kan det skyldes manglende påsmøring eller for kort virketid. Der kan dog også være tale om ny smitte. Ved skorpefnat er der typisk behov for yderligere behandling end blot en creme.

Hvem skal have besked, hvis man har fået konstateret fnat?

Du skal tænke på, hvem der har været på besøg. Du skal også tænke på, hvem du selv har besøgt i de sidste tre uger. Dem, man har været sammen med, skal have besked om, at der en risiko for, at de er smittet.

Det er en skam, hvis du har venner eller familie, der først opdager på et sener tidspunkt, at de har fået fnat. I et sådant tilfælde vil det selvfølgelig være dit ansvar, hvis det skulle ske.

Det er også klogt at give besked børnenes klasselærere eller i børnehaven. Det er vigtigt, at du holder dig til de fornødne forholdsregler, så du undgår, at der er for mange børn, der smittes.

Udsigt for fremtiden

Fnat er ikke noget, der forsvinder af sig selv. Hvis du ikke sørger for den rette behandling, er der en vis risiko for, at du ender med at udvikle eksem. Du kan tilmed udvikle andre former for kroniske hudlidelser.

Er der tale om norsk fnat (eller skorpefnat, som det også kaldes) er der tale om en meget ubehagelig variant af fnat. Rammes du af skorpefnat, vil der være tusindvis af fnatmider at finde i skorpet, skællende hud.

Dertil er det også en variant af fnat, der medfører, at smitte kan forekomme ved selv den mindste berøring. Det er dog en variant, der normalt ikke klør, hvilket står i kontrast til den almindelig variant af fnat.

Som der også er givet udtryk for tidligere, er det en variant af fnat, der især ses hos gamle og person, der er ramt af et dårligt immunforsvar. Derfor er det kun i få tilfælde, at fnat udvikler sig til at blive skorpefnat.

Nix Creme 5% - GRATIS FRAGT
Nix Creme 5% - GRATIS FRAGT
Nix Creme med Permethrin 5%. Effektiv behandling af fnat. Helsebixen.dk
249 DKK
image
Nix Creme 5% - GRATIS FRAGT
Nix Creme 5% - GRATIS FRAGT
Nix Creme med Permethrin 5%. Effektiv behandling af fnat. Med24.dk
259 DKK
image
Nix Shampoo 1%
Nix Shampoo 1%
Nix Shampoo med Permethrin 1%. Effektiv behandling af fnat og lus i hår. Apopro.dk
157 DKK
image