Senest opdateret:

Alternativ behandling af fnat

Nix creme med permethrin er den eneste sikre måde at behandle fnat på. Jeg anbefaler 100% at bruge Nix, hvis du vil slippe af med fnat. Det virker. To behandlinger med en uges mellemrum og du er fri for fnat.

Når det er sagt, så ved jeg at der er mange der ikke bryder sig om kemi og permethrin er jo en pesticid, uanset at den er 100% sikker at bruge og meget gennemtestet. Men hvis du virkelig vil prøve den naturlige behandling først, så har jeg skrevet dette indlæg. Der er nemlig alt for mange dårlige råd på internettet. De alternative behandlinger mod fnat jeg skriver om her er: Sulfur (svovl), Tea Tree olie og Neem olie. Det er medikamenter der har videnskabelige studier bag sig og har været brugt i århundreder eller længere. Jeg er ikke læge, så jeg anbefaler ikke at du bruger dem, især ikke uden at tale med din læge. Men nu får du i hvert fald informationen.

1

Tea Tree Oil

Tea tree olie mod fnatTea Tree Oil er olien fra det australske tea tree, som har været brugt af lokale i århundreder til symptomer fra en lang række hudlidelser. Olien har anti-septisk, altså desinficerende, virkning og et nyt videnskabeligt studie tyder på at tea tree oil også er effektivt mod fnat.


Annonce

100% Tea Tree Oil

Ren 100% tea tree oil til at fortynde og smøre på huden. Se brugsanvisning hos forhandleren.

119 DKK
Tea Tree Oil Bodywash

Bodywash med Tea Tree Oil klar til brug. Indeholder tea tree oil og sæbe. Brug som almindelig bodywash.

149 DKK

Australian Body-Care har Danmarks største udvalg af produkter i Tea Tree Oil, blandt andet cremer, shampoo og ren olie, til meget fornuftige priser. Se det store udvalg på links ovenover.


Tea Tree Oil har vist lovende egenskaber mod fnat og bruges blandt andet i Australien i kombination med andre lægemidler som Ivermectin. Faktisk har studier vist at tea tree oil er mere effektivt (in vitro) mod fnat miden end Ivermectin og Permethrin.

TTO has been shown to possess insecticidal, acaricidal and repellent properties against a range of medical and veterinary pests, such as house dust mites, Demodex mites, swine mites and head lice.

In vitro testing of TTO against human scabies mites demonstrated a superior result (60 min median survival time with 5% TTO) in comparison with standard treatments (150 min with ivermectin 100 µg/g; 120 min with permethrin 5%).

TTO has also been used as a regular adjunct treatment (Royal Darwin Hospital, treatment protocol) in combination with benzyl benzoate and oral ivermectin for the management of crusted scabies.

Additional information on the therapeutic potential of TTO for scabies can be found in a recent review. However, current data are insufficient to warrant a broad recommendation for its use in the management of scabies.

Kilde: BMJ

Et internationalt studie4, viste at tea tree oil slog scabies mider ihjel in vitro, altså i reagensglas. Men derfra og til at tea tree olie er effektiv behandling virker ikke ligetil. Det er en ting hvordan noget virker i reagensglas, noget andet er om det virker på huden. Og det er nok mere usandsynligt, da olie næppe kan trænge hele vejen ind i midernes ”huler” under huden. Desuden er det svært at få hele kroppen smurt ind i olien.

Så hvis du vil bruge tea tree oil, så gør det som supplement til Nix creme og mod kløe. Tea tree oil er ikke ret dyrt, så der sker ikke noget ved det økonomisk heller.

2

Sulfur

Svovl har været brugt i århundreder til at behandle fnat og andre hudsygdomme. Svovl har været brugt som behandling af fnat i mindst 2000 år. De fleste lande er gået væk fra at bruge svovl som behandling, da Nix creme er mere effektivt og lettere at bruge. Men i fattigere lande bruger de stadig svovl og laver videnskabelige undersøgelser om det. Der er meget der tyder på at svovl er effektivt mod fnat, men spørgsmålet er om det er for besværligt at bruge.

Annonce

Sulfur Sæbe og Creme

Pakke med sulfur sæbe, body lotion og creme til behandling af fnat

379 DKK

Et studie fra Bagdad, Irak1 testede en blanding af svovl (10%) og vaseline mod fnat. 32 patienter blev behandlet med en creme af svovl og vaseline, hver dag, i 3 dage. 96% af patienterne fik hjælp af behandlingen.

En lægevejledning fra Indien 2 , anbefaler sulfur til børn under 2 år og gravide kvinder, samt hvor patienter ikke har råd til permethrin eller ivermectin. Af bivirkninger nævnes dårligt lugt, pletter på tøj og møbler samt risiko for eksem og allergi.

Et studie fra 20163, sammenlignede permethrin, ivermectin og sulfur og fandt at alle 3 var effektive, ivermectin var dog mest effektiv set over 12 måneder. Igen blev det påvist at behandling med svovl skal ske 3 dage i træk for at være mest effektiv.

Det er værd at bemærke at videnskabelige studier bruger creme med sulfur og ikke svovl-sæbe, som ellers er hvad mange anbefaler på internettet. Hvis du vil behandle dig selv med sulfur bør du altså gå efter en creme med svovl.

Jeg har ikke kunnet finde nogen creme med svovl i Danmark, ikke på nettet i hvert fald. Jeg vil stadig anbefale dig at bruge Nix creme, men det kan sikkert være en god ide at bruge svovl som ekstra behandling.

3

Neem

Neem olie mod fnatNeem olie er en olie der udvindes af træet Azadirachta Indica, som vokser naturligt i hele Indien. Neem olie er ofte brugt i ayurvedisk medicin (traditionel indisk medicin), især mod hudlidelser og gigtsygdomme. Olien bruges også som organisk pesticid. Et studie fra 19935, påstår 97% success rate for 814 patienter, men jeg kunne ikke umiddelbart vurdere hvor seriøst det var. Et nyere studie fra 20146 , undersøgte hvordan neem olie virkede mod fnat og der er i hvert fald ingen tvivl om at neem slår fnat ihjel. Igen er spørgsmålet mest om hvordan det.praktisk skal bruges og her er der ikke så meget hjælp at hente.

Er alternativ behandling mod fnat et reelt alternativ?

Når du læser ovenstående så kan det jo faktisk godt virke til at svovl, tree oil og neem oil er effektivt mod fnat. Og det er det måske også. Men spørgsmålet er lidt om du har lyst til at eksperimentere med de her midler. Uden at vide præcis hvor meget der skal bruges der skal bruges. Permethrin er et pesticid ja, men det er også testet grundigt og der er ikke nogen overraskelser. Det er ikke giftigt for mennesker i de doser der skal til. Og det virker. Hvis du bruger Nix creme som anbefalet og gentager behandlingen efter en uge, så slipper du af med fnat. Så simpelt er det. Problemet med de andre behandlinger er at det er olier, som lugter og sviner, ikke særlig smart i et hjem med dyre møbler. Men altså, du bestemmer.

26 Comments
 1. Reply
  per nielsen juni 14, 2018 at 10:00 pm

  nix crem virker bestemt ikke brugt 16 tuber nu og har stadig fnat og vasker alt tøj ved 60 grader skifter senge tøj værert hjemme fra i 8 dage og lige lidt hjælper nix crem købte svolv og blande det i hårshampo 20 dele svolv og shampo wupti så efter en uge hvor jeg brugte det 2 gange om dagen en uge så var jeg fri for fnat og det kostede ikke 50kr og brugteover 4000kr på nix crem uden og slippe af med det

  • Reply
   PP marts 26, 2019 at 10:11 pm

   Hej Per. Det lyder godt nok effektivt. Er det gået definitivt væk, her flere måneder efter? Og brugte du andet ind imellem svovlshampoo? Går ud fra du har købt det ved Dansk Hjemmeproduktion, men det er jo underordnet. Mine spørgsmål er: snakker vi Kaliummetabisulfit (det de sælger på Dansk Hjemmeproduktion)? Er det 1 del svovl til 20 dele shampoo? (4g > 250ml/85g) Håber det er sikkert at bruge. Kunne evt. også lave egen svovl-pasta, men ved sgu ikke hvor smart det er at have på huden. Vh Pp

  • Reply
   Gitte Ulrik marts 14, 2019 at 9:59 am

   Hej Per
   Jeg har købt 100 g svovl ved dansk hjemmeproduktion…. Men er i tvivl omkring hvordan jeg i de rigtige mængder blander det!!
   De bedste hilsner Gitte

   • Reply
    PP marts 28, 2019 at 4:59 pm

    Gitte jeg tror ikke at det fra Dansk Hjemmeproduktion er nogen god ide at få på huden. Det er sulfitter, og ikke svovlblomme. Elementært svovl, 100% rent svovlpulver, altså svovlblomme er vist det der skal til. Det er åbenbart helt bandlyst i Danmark. Alt der indeholder over 85% elementært svovl. Dem der alligevel måtte sælge det, gør det nok ulovligt. Prøvede du det fra dansk hjemmeproduktion? Jeg kunne godt tænke mig at vide om det virker 🙂 vh PP

  • Reply
   Mette december 1, 2018 at 8:49 pm

   Per Nielsen: Hvordan blander man svovl og Shamphoo ? Hvor meget tager man af hver ? På forhånd tak

 2. Reply
  Pia Scheel juni 16, 2018 at 7:13 am

  hvor kunne du købe svovl henne ?

 3. Reply
  Dorte juli 4, 2018 at 3:40 pm

  Hej …Tak for info…
  Jeg har fundet svovl i 4 g’s poser til kr. 8,- på Dansk Hjemmeproduktion.dk.
  Skal bare lige have handlen igennem…det driller på købssiden…
  Min søster er kemiingeniør, og hun mener at det næppe er skadeligt at anvende fortyndet 1:20 i en shampoo…Så det prøver vi …Ind imellem de dyre kurer..
  Kh
  Dorte

  • Reply
   Mir december 2, 2018 at 10:56 am

   bare nysgerrig Dorte – har I fået bugt med fnat efter behandling med svovl? Vh Mir

 4. Reply
  Sofie december 22, 2018 at 10:18 am

  Min datter og jeg har prøvet en kur med nix creme. Det vil sige 1000 kr. brugt og jeg er stensikker på, vi stadig har fnat begge to, da det klør nye steder. Vi har vasket ALT og lagt uld og silke i fryseren.

  Nu har jeg købt svovlpulver på nettet og vil forsøge mig med dette, efter Per Nielsen råd. Jeg ved bare ikke hvad forholdet skal være, da svovl kommer som pulver og shampoo er flydende. Nogen gode råd?

 5. Reply
  Tatooman december 28, 2018 at 8:52 pm

  Tea oile ved Matas 90kr ca shampo bladede jeg med en posesvovl pulver så var det væk havde købt 18 tuber nixcrembrugte over 4500kr uden hjælp så købte teaoile Champions og blande svovl pulveret med lidt vand og hældte hele shampone i og bladede det smurte det ind i badet gjorde mig våd og skrubbere så champoen ud over det hele også i hovdet det med man ikke får fnat i hovdet passer ikke det er for man ikke bliver kureret så lov jeg det side i 5minutter skyder det af tog bad morgen og aften i det i en uge så var det væk så under 200kr i stedet for 256 kr pr tube 2tuber pr person uden virkning det er for sindsyg blev henvist til hud læge af min læge men der var over 3mrd ventetid så var ved og blive vandvittig den blanding med svovl brugte vi 3 mensker og vupti så var det væk sindsyg den pris de tager for nixcrem

  • Reply
   Sheila Sloth januar 7, 2019 at 3:36 am

   Hej Tatooman

   I den uge i brugte svovl i shampoo , hvad gjorde med tøj , rengøring og vasketøj ? Vaskede i alt tøj hver dag og gjorde klinisk rent hver dag ?

   Mvh Sheila

 6. Reply
  Gitte januar 4, 2019 at 9:15 am

  Lyder spændende med alternativ behandling. Er dog i tvivl om helt præcis, hvad jeg skal gøre. Er der nogen, der kan skrive det op meget enkelt. Hvor købes produktet? Hvor meget skal købes til en person? Hvad er blandingsforhold? Fx hvor mange gram svovlpulver til milliliter shanpoo, eller hvordan det nu skal gøres? Altså helt skematisk, for prins Knud her 🙂 hvordan bruges Tea Tree oil?

  • Reply
   Mette januar 11, 2019 at 8:16 pm

   Hej Gitte
   Du skal købe Tea Tree Olie Shamphoo hos Matas og så putte en pose svovl pulver i ( 4 gram svovl pulver ). Du kan læse længere oppe omkring Tea Tree som også i sig selv er effektiv mod fnat.
   Jeg er dog også lidt i tvivl omkring vasketøj, rengøring m.m i den uge ????

 7. Reply
  Mette januar 8, 2019 at 5:24 pm

  Har i andre gode erfaringer med svovl behandling ?

  Har hørt at man også kan behandles medicinsk med 1 pille x2 med en uges mellemrum ( ligesom Nix cremen )men at den er udgået pga så mange med fnat i DK pt…

  • Reply
   Emma januar 9, 2019 at 6:18 am

   Lige PT. får min datter pillerne, men på trods af første kur lørdag, fik hun igår nye knopper på fingrene, og øget kløe i nat, ved ikke hvad jeg snart skal stille op, har brugt ca 7000 på kur siden november, og gør ALT hvad man skal.

   • Reply
    Mette januar 11, 2019 at 8:07 pm

    Hej Emma.

    Ja det er meget dyrt og trættende at få fnat ind i hjemmet. Forstår simpelthen ikke der ikke er bedre og nemmere behandling i DK, i Sverige går det nemmere når man læser på nettet.
    Skriv endelig her hvordan det går din datter, her er vi igang med Svovl behandling som du kan læse om længere oppe, og jeg har købt antihistamin på apoteketet til min søn mod kløen.

    • Emma januar 22, 2019 at 6:41 pm

     Hej Mette. Vi synes at det går bedre efter genbehandling, og er blevet i tvivl om det var tale om nye knopper, eller opblusning pga varme. Samtidig med pillerne har vi også brugt svolv blandet i shampooen, så vi bruger nu livrem og seler, og så krydser vi alt hvad krydses kan:) Mvh Emma

 8. Reply
  Fawad Mohamadi januar 15, 2019 at 3:01 am

  Hej
  Hvor kan jeg købe svovlpulver hen ?
  Tak på forhånd

 9. Reply
  Atdhe januar 20, 2019 at 10:30 am

  Har mange venner der bruger pillen. Der er tale om 5. Ja den er desværre udgået, men de alle 5 er stolte og sige at de ikke har fnat længere over at have taget medicinen…

  Såå, den er vidst MEGET effektiv, da det kun er én pille du skal indtage og ikke andet, og åbenbart også meget god!

  • Reply
   Emma januar 22, 2019 at 6:36 pm

   Hejsa ATDHE. De er ikke udgået, men har været i restordre. Antal af piller er efter kropsvægt 1 person på ca 72 kg skal tage 5 piller på en gang, og gentage efter 1 uge, så ikke kun 1 pille men 10. Til info koster 10 piller 865 kr:) Mvh Emma

 10. Reply
  Atdhe januar 20, 2019 at 10:54 am

  Jeg har blandet Tea Tree Olie og Kokosolie sammen og påsmurt mig med det i HELE kroppen.

  Da jeg så skulle til lægetjek i Odense angående fnat. Var de simpelthen så fascinerede over at de ikke kunne finde levende mider på mig! Og spurgte hvad jeg havde gjort, og eftersom KUN at have påsmurt mig (1) gang endda!

  Jeg har set en video om at Kokosen hjælper med at få selve Tea Tree olien dybere ind i huden. Det er hvad kokosen er god til! udover det… Er kokosolie selvfølgelig også brugt af RIGTIG, RIGTIG mange modeller og andre verdensstjerner dagligt. Da det er sådan et fantastisk naturligt produkt til huden.
  De kløesår man har fået, heler kokosen meget hurtigt, og den hjælper virkelig også meget mod tør hud ligesom tea tree olien.

  Tea Tree Olien har samme effekt. Men det bedste ved den er, at den dæmper kløen I HØJ GRAD, udover selvfølgelig at dræbe de satans mider, og selvfølgelig at hjælpe med tør hud, sår og mange mange andre ting sådan et fantastisk produkt kan komme med.

  Nu har jeg så skrevet under i nogle papirer, og er officielt forsøgsperson I københavn for netop de her alternative produkter, og sådan et fascinerende resultat.

  FORESLÅR MEGET, at i prøver Tea Tree Olie blandet med økologisk Kokosolie, og påsmøre det i Hele kroppen.

  – Tag et varmt bad om natten før i går i seng. Bland derefter de her 2 produkter, og påsmør jer HELE KROPPEN, JA OGSÅ ANSIGT OG HÅR. da Tea Tree olien er fantastisk for akne og generelt skadet hud. (Samme med Kokos) – FØR i går i seng.

  Næste morgen foreslår jeg IKKE at går i bad, men hold det på jer! Så snart aftenen rammer, gentager i samme process. *VIGTIGT* Det skal gentages HVER DAG, i 2 uger.
  (Hvis du er en person der går i bad 2 gange om dagen, er det bare ærgerligt. Da det kræver netop dette, at komme af med de sataner. Det her har virket for over 69.000 mennesker i USA. Hvorfor ikke prøve?

  (2 uger???)

  Yep! Så kan jeg næsten bande på, at de mider er dræbt. 😉

  • Reply
   Fnatkur januar 21, 2019 at 12:43 pm

   Er kokosolie ikke fast ved stuetemperatur? Hvordan blander du de to?

   • Reply
    Mia januar 31, 2019 at 7:27 pm

    Du skal ikke tror på hende. Hun har smurt sig kun en gang, (1 gang) ?.. og så blev hun fri fra fnat. Men alle andre skal smøres i 2 uger. ?

 11. Reply
  Maria maj 28, 2019 at 5:09 pm

  Er der andre der har haft gavn af blandingen med teatree oil shampoo /svovl pulver???

 12. Reply
  Abelone juni 14, 2019 at 4:29 am

  Enig i at Nix creme ikke virker. Min søn fik fnat før jul og har været på mange Nix kure uden at fnatten gik væk. Fik så pillerne, (kun hudlægen nå udskrive recept på dem) som skaffes hjem fra Tyskland (apoteket) og da han vejede over 72 kg skulle der 6 piller x 2 til. Da de kun sælges i 10 stk pakninger måtte vi købe 20 piller til i alt 1800 kr. Og give Nix samtidig var hudlægen anbefaling. Han tog så 6 piller igen den 3. uge bare for en sikkerheds skyld, og er nu fri for fnat. Men jeg er trods 2 x 2 forebyggende Nix cure nu begyndt at klø og kunne virkelig godt tænke mig at prøve den alternative behandling med svovl og Tea trea Oil. Olien kan købes som shampoo hos Matas kan jeg forstå, men hvor købes svovl, og hvad er blandings forholdet? Tror også på at man kan få fnat i hovedet, det klør ihvertfald i mit ansigt og hårbund også

 13. Reply
  marianne hansen august 21, 2019 at 5:16 pm

  Hey
  Er meget interesseret i at vide, hvor i har købt svovlpulver henne?

Skriv en kommentar