Køb Nix creme med Permethrin mod fnat

Nix creme mod fnat
Denne artikel indeholder annoncer. Læs mere her.

Sådan bruger du Nix behandling mod fnat og finder den billigste pris

Har du fnat? Nix creme er effektiv behandling mod fnat, hvis du bruger den rigtig og du undgår at blive smittet igen (læs: Rengøring og fnat). Som jeg skriver i min guide ”Fnat-fri på 7 dage”, så er Permethrin en effektiv, men dyr behandling. Du kan købe Nix creme i håndkøb på apoteket hvor den koster 300 kr. Du kan også købe den på nettet hvor den koster ca. 240 kr. Husk du skal bruge 2 behandlinger, det vil sige 2 cremer. Du kan altså spare over 100 kr hvis du køber på nettet.


1

Find den billigste pris

Nix Creme 5% - GRATIS FRAGT
Nix Creme 5% - GRATIS FRAGT
Nix Creme med Permethrin 5%. Effektiv behandling af fnat. Helsebixen.dk
249 DKK
image
Nix Creme 5% - GRATIS FRAGT
Nix Creme 5% - GRATIS FRAGT
Nix Creme med Permethrin 5%. Effektiv behandling af fnat. Med24.dk
259 DKK
image
Nix Shampoo 1%
Nix Shampoo 1%
Nix Shampoo med Permethrin 1%. Effektiv behandling af fnat og lus i hår. Apopro.dk
157 DKK
image

2

Nix creme behandling

Sådan bruger du Nix creme så den virker

Brugsanvisningen til Nix siger bare at du skal smøre dig ind ”grundigt”. Det er meget vigtigt at du får smurt dig ind over det hele. Når jeg siger ”over det hele”, så mener jeg over det hele. Hver en cm skal dækkes med creme undtagen dit hoved:

Skal dække hele kroppen

 • Armhuler
 • Navlen
 • Albuer og knæ
 • Mellem ballerne
 • Mellem fingre og tæer
 • I skridtet

Fnat kan især lide hudfolder, altså der hvor huden er løs og folder over sig selv. Derfor er det meget vigtigt at du er særlig grundig de steder. Men det er lige vigtigt at du kommer hele vejen om kroppen. 1 tube er nok til en behandling og behandlingen skal gentages 7 dage senere.

Fnatmider er hurtige kravlere

Vidste du at fnatmider kan kravle 2.5 centimeter i minuttet? Det er både meget og lidt. Det betyder heldigvis at de ikke bare sådan kan stikke af fra din Nix creme når du kommer den på. Det betyder også at de rent faktisk godt kan kravle tilbage hvis du glemmer et spot. Derfor skal du have creme på over det hele.

Få gerne nogen til at hjælpe dig med at påføre nix creme

Det er vigtigt at du får dækket hele kroppen med cremen, det betyder også på ryggen. Og det kan være svært at klare selv. Hvis du har nogen til at hjælpe med at smøre creme på ryggen, så husk at de skal have handsker på. Køb nogle almindelige tynde engangs gummihandsker i gummi/latex. Den person der hjælper dig kan også gerne tage en lidt tyk trøje på og sørg for at handskerne trækkes op over håndledet på trøjen. Bagefter skal handskerne staks smides ud og trøjen lægges i en pose til vask.

Er du alene? Så er det lidt sværere at nå hele vejen rundt. Det lyder måske lidt dumt men det nemmeste er nok at bruge en stor køkkenske eller spartel. Køb en i plastik, gerne med et ekstra langt håndtag. Her er en grafisk illustration af hvordan du gør:

Efter du har smurt Nix creme på

Det er bedst at smørre sig ind i Nix Creme om aftenen. Cremen skal virke i 8-14 timer før du vasker den af. Det er derfor bedst at tage den på hvor du ikke rører ved ting eller sveder så meget. Husk på at hvis du rører ved noget eller går med bare fødder, så skal du påføre igen. Det er især meget vigtigt at cremen er på dine hænder hele perioden. Hellere lidt for meget creme end lidt for lidt på hænderne.

Du kan få kløe og irritation i huden mens du har cremen på og også efter. Det er helt normalt og betyder ikke noget.

Efter 8 til 14 timer kan du vaske cremen af. Nu begynder den ligeså vigtige anden fase. Her gælder det om ikke at blive smittet igen.

Forhåbentligt har du taget dine forholdsregler og pakket tøj og andre stofting ned. Du har vasket grundigt og du har lagt nyt rent undertøj frem, samt nye sokker og plastikhandsker. Nu skal du forsigtig – med handsker på – tage det gamle tøj af og lægge i en pose sammen med lagner og andet sengetøj. Det skal kogevaskes og tørres på højeste temperatur. Din dyne og din pude lufter du ud. Lad være med at røre uden handsker. Har du en stor fryser, så smid det der ned i (kulden slår dem ihjel).

Dine sko har du sat i fryseren natten før. Nu tager du dem ud og på. Du kan også med fordel købe et par billige badesandaler der er nemme at rengøre til at have på de første par dage. Risikoen for at blive smittet igen er størst de første par dage. Efter et par dage er miderne allerede ved at dø.

!! Vigtigt !!

Læg rent tøj frem om aftenen FØR du går i seng. Hav en plan for hvordan du skiller dig af med dit gamle tøj og dit sengetøj. Det skal i en pose og vaskes (maks temperatur, maks tørretumbler temperatur). Du har pakket alt andet du har rørt og brugt ned i poser (fx vakuum poser). Der skal de være i en uge. Mindre er bedre. Brug så få ting som muligt i en uge og brug gummihandsker de første par dage. Husk også at læse: Rengøring af fnat.


2

Gentag behandlingen efter en uge

Jeg fik desværre forkerte oplysninger af min læge. Hun sagde at en behandling var nok. Det er det IKKE. Der skal mindst to behandlinger til. Det skyldes at der kan være æg gemt i huden og de er bedre beskyttet overfor Nix creme end de levende mider. Efter en uge kan nogle være klækket. De er på det tidspunkt sandsynligvis kun i nymfe-stadiet, det vil sige ikke voksne endnu, men det bliver de. Derfor, præcis 7 dage efter første omgang, så giver du den en mere. Og samme fremgangsmåde med rengøring af tøj og sengetøj også. Du behøver ikke være helt lige så hysterisk med resten.

Det klør stadig, er jeg smittet igen?

Det svære ved fnat er at selv efter du har brugt behandlingen, så vil du stadig klø i flere uger, op til en måned. Det betyder ikke at behandlingen med Nix ikke virker. Det skyldes dit immunforsvar, en allergisk reaktion på miderne. Så selv om miderne er væk vil du stadig klø, indtil din hud har skiftet ud. Du kan klø enkelte steder hvor miderne gemte sig eller du kan klø mere generelt over hele kroppen. Men du vil opleve at kløen er mindre og du vil klø mindre kraftigt på hænder og andre steder.

Det kan være svært at adskille efterkløe fra en ny smitte, så derfor er det vigtigt at være grundig med behandlingen. Fnat-kløe er mere kraftig end efterkløe og rammer mere hænder, fødder, armhuler og skridt.

 • Efter 2 uger burde kløen være mindre.
 • Efter 3 uger burde du kun klø lidt.
 • Efter 4 uger burde du stort set ikke klø.

Hvis du stadig klør efter en måned, så er behandlingen slået fejl. Men lad være at komme dertil. Tag forholdsreglerne. Gør rent som anbefalet. Brug Nix creme som anbefalet. Så bliver det ikke nødvendigt med mere behandling.


3

Er Nix creme farligt?

Nej.

Ikke for langt de fleste mennesker.

Det er det korte svar. Det lidt længere svar er:

Permethrin bliver ikke optaget i kroppen i andet end minimale doser. Så lidt som 0,5% ifølge studier (1). Desuden er halverings-tiden kort.

Nix er ikke anbefalet hvis du er en gravid kvinde. Tal med din læge hvis du er gravid. Brug ikke Nix hvis du er gravid.

Jeg skriver ovenstående fordi jeg ikke vil risikere noget. På nettet står der Nix er ok at bruge for gravide, men det vil jeg altså ikke stå inde for. Så tal med din læge om det.

Nix er giftigt for husdyr

Selv om Nix og Permethrin er uskadeligt for mennesker er det ikke for dyr. Hold dine dyr væk fra dig mens du bruger cremen.

Ønsker du at læse mere om alternativ behandling af fnat, så følg linket og se, hvad du ellers kan gøre for at komme af med fnat!

Få tilskud ved køb af Nix-creme

Det har ikke altid været muligt at få tilskud ved køb af Nix-creme. Det blev der dog lavet om på den 20. maj 2019. Fra og med denne dato, blev Nix nemlig gjort tilskudsberettiget af Lægemiddelstyrelsen.

Du får dog kun tilskud, hvis en læge udskriver en recept på Nix-creme. På denne recept skal der også fremgå, at der skal gives tilskud. Det er et specielt tilskud, der kaldes for et klausuleret tilskud.

Denne type tilskud gør sig gældende for:

 • Personer, der er smittet med fnat
 • Personer, der bor i samme husstand, som den smittede bor i
 • Personer, der har været i kontakt med den smittede person

Det er tilskud, der gives efter de gældende grænser for medicintilskud. Det betyder, at børn og unge under 18 år får mindst 60 % i tilskud. For voksne forholder det sig dog en kende anderledes.

Hvis du som voksen har haft udgifter til tilskudsberettiget medicin, der overstiger 980 kr. inden for et år, er du berettiget til at få et tilskud. Det er et krav, at du overstiger dette beløb.

Mulige bivirkninger ved brug af Nix-creme

Som det også er aktuelt for alle andre lægemidler, kan denne creme også resultere i bivirkninger. Det er dog ikke ensbetydende med, at det er noget, alle brugere af medicinen vil opleve at få.

Ønsker du yderligere information om potentielle bivirkninger ved brug af Nix, bør du læse den medfølgende indlægsseddel. På denne seddel kan du læse mere om bivirkningerne, der kort beskrives herunder.

De mulige bivirkninger ved brug af Nix-creme til behandling af fnat, er som følgende:

 • De mest almindelige bivirkninger forekommer hos mellem 1 og 10 ud af 100 patienter. De typisk sete bivirkninger inkluderer prikkende, snurrende eller sovende føleforstyrrelse på huden.
 • Blandt de mindre almindelige bivirkninger finder du eksem, udslæt og rødme. Disse bivirkninger ses dog også kun ved mellem 1 og 10 ud af 1.000 patienter.
 • En af de mere sjældne bivirkninger, der forekommer hos mellem 1 og 10 ud af 10.000 patienter, er prikken i huden. Som det ses på tallene, er det dog en sjældenhed, at det er noget, der opleves.
 • De meget sjældne bivirkninger består af nældefeber og kløe, som kun forekommer hos færre end 1 ud af 10.000 patienter. Derfor er det kun meget, meget få, der oplever at blive ramt af dette.
 • Blandt de ikke kendte bivirkninger, der ikke kan vurderes ud fra den kendte data, er der bl.a. kløe, brændende fornemmelse og vand i kroppen. Det er dog næsten uhørt, at folk oplever dette.

Kan alle bruge Nix-creme?

Der en række advarsler og forholdsregler, som du skal være opmærksom på, inden du bruger Nix-creme. De vigtigste af disse er beskrevet herunder, så du er berkendt med dem, før du igangsætter behandlingen.

Hvis det er noget, som du ønsker yderligere information om, henvises du til indlægssedlen. Den kan du altid finde i pakke med din Nix-creme. Det er altid klogt at læse indlægssedlen, før du bruger cremen.

Ikke alle kan bruge denne creme

Hvis du er allergisk over for permethrin eller ét af de øvrige indholdsstoffer i Nix, bør du selvsagt ikke bruge den. Foruden sit indhold af permethrin, indeholder cremen også følgende indholdsstoffer:

 • Fraktioneret kokosolie
 • Glycerolmonostearat
 • Cetomacrogol 1000
 • Cetomacrogol
 • Isopropylmyristat
 • Buthylhydroxytoluen (E321)
 • Glycerol
 • Formaldehyd opløsning
 • Carbomer
 • Natriumhydroxid
 • Ameronol L-101
 • Renset vand

Hvis du er i behandling for udslæt med binyrebarkhormoner (kortikosteroider), er det vigtigt, at du kontakter din lægen, inden du igangsætter behandling af fnat med en Nix-creme.

Er du overfølsom over for krysantemum eller planter i kurvblomstfamilien, må du kun lade dig behandle med Nix-creme, hvis det er strengt nødvendigt. Det er bedre at skifte til et andet middel end Nix.

Der er kun meget lidt erfaring med Nox hos i alderen 2 – 23 måneder. Derfor er det vigtigt, at du ikke lader et barn i denne alder behandle, hvis ikke det foregår under tæt overvågning af en læge.

Kan fnatmider være resistente overfor Nix-creme?

Det er sparsomt med viden om resistensforhold hos humane fnatmider. Der er dog data fra 1994 til 2000, der viser en klar udvikling i tolerance for permethrin hos de humane fnatmider.

Det er dog den seneste nye data, der er tilgængelig, hvorfor der ikke er nyere data at tage udgangspunkt i. Der er dog data, der viser, at der er en udbredt resistens for permethrin hos hovedlus.

Derfor er der en sandsynlighed for, at det også er noget, der kan gøre sig gældende hos fnatmider. I og med, at der kun er et nemt tilgængeligt lægemiddel mod fnat, er der en stigende risiko for resistens.

Resistens kan undgås ved flere behandlinger

Hvis du følger behandlingsanvisningen, der angiver, at du skal påsmøres to gange med rigelig creme med ca. en uges mellemrum, kan du mindske udviklingen af resistens blandt fnatmiderne.

Endvidere er det også vigtigt, at tætte kontakter bliver behandlet på samme tid. Hvis du oplever, at du ikke har succes med behandling med permetrhin, bør du hurtigst muligt skifte til et andet lægemiddel.

Dette skal gøres med henblik på at sikre, at afkom, der kan have udviklet resistens eller tolerans, bliver slået ihjel. Toleranceudvikling blandt humane fnatmider i Danmark er ikke blevet systematisk undersøgt.

Der er dog klinisk erfaring, der viser, at behandlingssvigt med permethrin kan opstå, til trods for at cremen bruges korrekt, og at de nødvendige hygiejniske tiltag er opfyldt.

Opbevaring og holdbarhed

Da det er en creme, der skal bruges forsvarligt, er det vigtigt, at den opbevares utilgængeligt for børn. Derfor bør den opbevares i et skab eller en skuffe, som barnet ikke kan få adgang til på egen hånd.

Det er også vigtigt, at du ikke gør brug af produktet efter den udløbsdato, der står på pakningen. Hvis du gør det, er du ikke garanteret, at det har den ønskede virkning. Er den udløbet, skal du købe en ny.

Hvis du har rester af medicinen, bør du spørge på et apotek, hvordan du kan skaffe dig af med det. Af hensyn til vores miljø, bør du nemlig ikke blot smide medicinrester i afløbet, toilettet eller skraldespanden.

Anmeldelser
Dato
Anmeldt produkt
Nix Creme
Vurdering
51star1star1star1star1star
Product Name
Nix Creme 5%
Price
DKK 245
Product Availability
Available in Stock