5 tegn på begyndende fnat – er du smittet?

Har du fnat?

Jeg håber det ikke for dig, men hvis du har fnat, så er det bedst at finde ud af det og få behandling. Der er mange der er i tvivl om de har fnat i begyndelsen. Det er først efter noget tid at kløen bliver så slem at der ikke er nogen tvivl. Derfor har jeg skrevet denne artikel om de første tegn på begyndende fnat.

Hvis du har fnat skal det behandles hurtigst muligt så du ikke smitter. Læs om behandling med Nix creme her. Det bliver kun værre jo længere tid der går og sværere at slippe af med.

Nix creme er i skrivende stund på lager her:

Nix Creme 5% - GRATIS FRAGT
Nix Creme 5% - GRATIS FRAGT
Nix Creme med Permethrin 5%. Effektiv behandling af fnat. Helsebixen.dk
249 DKK
image
Nix Creme 5% - GRATIS FRAGT
Nix Creme 5% - GRATIS FRAGT
Nix Creme med Permethrin 5%. Effektiv behandling af fnat. Med24.dk
259 DKK
image
Nix Shampoo 1%
Nix Shampoo 1%
Nix Shampoo med Permethrin 1%. Effektiv behandling af fnat og lus i hår. Apopro.dk
157 DKK
image

Læs mere om nix creme her

Her får du 5 tegn på begyndende fnat.


1

En kløe du ikke har prøvet før

Der er ikke noget som minder om den kløe du får fra fnat. Den kan være forfærdelig så du ikke kan sove, men den kan også være mindre slem. Uanset er det en kløe du ikke har prøvet før. Steder du ikke har kløet før. Og når du ser på der hvor du klør, er der ofte ikke noget myggestik, udslæt eller andre ting der kan forklare det. Så er det nok fnat. Du kan få hjælp til kløen med anti-histamin i håndkøb. Er det rigtig slemt kan du gå til lægen og få noget binyrebarkhormon.

Fnat klør nogle steder der ikke giver mening med andre ting:

– Mellem fingre

– Håndled

– Bag knæene

– Ankler

– Navlen

– Ballerne

– Armhuler

Hvis du klør den slags steder og der ikke er nogle udslæt eller svamp, ja så er det nok fnat.

Fnat klør mest om aften og nat. Om dagen er du distraheret, men om natten ligger du i din varme seng og det får miderne til at vågne op. Det kan klø så meget det forhindrer dig i at sove. Måske vågner du op med blodige sår fordi du har kradset dig i søvne.


2

Du finder små røde hævede prikker

Du klør og klør og hvis ikke du kradser hul på huden, så opdager du pludselig at du har fået nogle små røde hævede prikker på huden. Det ligner ikke myggestik eller andre insektbid, men de klør forfærdeligt. Måske er der små røde striber fra dem.

Det er her fnat miden graver ned under huden for at lægge sine æg. Miden kan især lide steder hvor huden har folder. Det er derfor du ofte finder den ved led eller mellem fingre og tær eller under armene. Her har den de bedste muligheder for at lægge sine æg uforstyrret. Ja, det er klamt, jeg ved det godt, tag og få behandling med Nix creme.


3

Der er andre omkring dig der også klør

Fnat er super smitsomt, selv om en del læger stadig tror det kun smitter ved langvarig kropskontakt. Det passer ikke og det kan man læse i forskningsliteratur. Hvorfor anbefaler hospitaler ellers at et værelse skal desinficeres inkluderet møbler og elektronik i flere dage? Det er fordi fnat smitter. Du kan få fnat ved et håndtryk, men det er ikke så sandsynligt. Miderne kan bevæge sig rimelig hurtig, et par cm i minuttet men de hopper ikke ligesom lopper. Det er mere sandsynligt du er blevet smittet af et håndklæde, i en seng eller ved at sidde i en sofa med fnat. Og så selvfølgelig hvis du har haft kropskontakt med nogen med fnat.

Fordi fnat smitter så let er du ofte ikke den eneste der er smittet. Din familie er smittet eller dine kollegaer. Hvis familien er smittet har de nok ikke nogen problemer med at indrømme det. Værre er det med kollegaer og venner. Det er vildt flovt at have fnat og folk fortæller meget sjældent om det. Mange ved ikke engang hvad det er. Så læg mærke til om nogen andre klør sig mere end normalt. Spørg din familie, kæreste og venner. Jeg siger ikke at du absolut skal fortælle du har fnat, men hvis du har fået det efter nogen har overnattet eller været på besøg hos dig, så synes jeg du skal tale med dem om det. Ellers ender det med I går og lurepasser på hinanden af frygt for at få eller smitte hinanden igen.


4

Har du eller dine nærmeste været i kontakt med noget eller nogen

Den her er lidt tricky, for det kan være rigtig svært at finde ud af hvor smitten kommer fra. Det kan nemlig tage et par uger op til en måned før symptomerne viser sig. Alligevel kan det give mere sikkerhed.


5

Har du overnattet hos nogen du ikke normalt overnatter hos?

Har du været i tæt kontakt med mennesker med dårlig hygiejne, det kan være på et hospital, et plejehjem, hjemløse? Jeg siger ikke at fnat skyldes dårlig hygiejne, alle kan få fnat, men det spreder sig meget hurtigere steder hvor folk ikke får gået nok i bad og vasket tøj og sengetøj.

Har dine børn været på lejrskole eller er de startet i en ny institution?

Begyndte du at klø efter du har delt seng, håndklæde, tøj eller sofa med nogen?

Tænk dig om. Nogle gange kan du pludselig komme i tanke om en situation, hvor du kan være blevet smittet.

Du ved der er andre der har haft fnat

Nogle gange er det bare ligetil. Nogen du kender har haft fnat. Det kan være din efterskole, gymnasie, andre på dit arbejde (fx på hospitalet eller plejehjemmet). Så er den næsten sikker. Det er fnat.

Nix Creme 5%
Nix Creme 5%
Nix Creme med Permethrin 5%. Effektiv behandling af fnat. Med24.dk
259 DKK
image
Nix Shampoo 1%
Nix Shampoo 1%
Nix Shampoo med Permethrin 1%. Effektiv behandling af fnat og lus i hår. Apopro.dk
157 DKK
image

Læs også:
Fnatfri på 7 dage – alt om fnat og hvordan du slipper af med det

Nix creme – spar penge på den dyre creme ved at købe på nettet

Rengøring af fnat

2 Comments
  1. Hej :)))
    Når du skriver at miderne dør ved 60 grader, så gælder det vel også ved at tørretumble tøjet på 60 grader. Altså vask ved fx. 40 grader og så tørretumble på 60 grader.

  2. Hej Anna 🙂

    Beklager det sene svar, men du har helt ret.

    Vh Fnatkur.dk

Leave a reply