Fnat på hænder

Scabies er et andet navn for det, der på dansk kaldes for fnat. Det er en hudlidelse, der skyldes scabiesmiden. Det er den mide, der kaldes for fnatmiden. Den angriber din hud, graver gange og lægger æg.

Et typisk symptom på fnat er, at du vil opleve en generende og stærk kløe over hele kroppen. Kløen vil være mest intens i løbet af natten. Det skyldes, at det er varmt i din seng, hvilket aktiverer fnatmiderne.

Kløen er stærkest på de steder, hvor selve miden er. Den vil dog brede sig til hele kroppen. De fleste får små hævelser, der klør, der af og til kan være små blærer. På sigt bliver det til kradsermærker, fordi man klør sig.

Voksne vil sjældent opleve, at der opstår smitte og kløe i hoved og nakke. Hos småbørn og ældre er det dog en anden sag. Hos disse aldersgrupper kan begge disse områder nemlig blive angrebet.

Hvor ses fnat typisk?

Fnat ses nemmest i form af midegangene. De kan typisk ses med det blotte øje, men ikke altid. Disse gange er gråhvide, tynde og slyngede, og kan blive op til 10 millimeter lange.

Selve miden kan lige akkurat ses som en sort prik, der sidder for enden ad gangen. Den kan være vanskelig at få øje på. Det er derfor, at en læge ofte bruger lup eller mikroskop til at undersøge miden.

Midegange ses flere steder på kroppen

Midegange kan opstå flere steder på kroppen. De er dog typisk nemmest at finde på siden af fingrene, ved håndleddet og i albuer. De kan sommetider også opstå omkring brystvorter eller på penis.

Opstår de på kønsorganerne, er det typisk i form af små, røde og hårde knuder. Hos børn på under to år, ses midegangene ofte i fodsålerne. Som angivet herover, så kan de dog opstå over hele kroppen.

Kan jeg få fnat på hænderne?

Som der er givet udtryk for herover, kan du få fnat på hele kroppen. Nogle områder af kroppen angribes ganske vist mere end andre, men det betyder ikke, at midernes aktivitet begrænser sig hertil.

Midegangen kan ofte ses ved dine fingre. Det betyder, at det er meget normalt at få fnat på dine hænder. Du skal derfor ikke være bekymret, hvis du opdager, at der er begyndt at dukke midegange op på hænderne.

Til trods for, at det er meget normalt, at man får fnat på hænder og fingre, er det ikke alle, der angribes her. Derfor skal du ikke udelukke fnat, blot fordi du ikke kan se midegange på dine fingre eller dine hænder.

Hvordan behandles fnat på hænderne?

Fnat skal behandles med en creme, der har et indhold af permethrin. Cremen kan fås i håndkøber på ethvert apotek. Det er indholdet af permetrhin, der dræber fnatmiderne, der gemme sig i huden.

Det er ikke kun den smittede person, der skal behandles. Alle personer, der har haft kontakt eller samlede med den smittede, skal behandles på samme vis. Det er vigtigt, da man undgå, at et nyt udbrud sker.

Hvis en behandling slår fejl, kan din læge eller hudlæge sætte sig i behandling med tabletter, med et indhold af ivermectin. Alternativt kan en hudlæge afhjælpe lidelsen ved at behandle med svovlvaselin.

Nix creme er i skrivende stund på lager her:

Nix Creme 5% - GRATIS FRAGT
Nix Creme 5% - GRATIS FRAGT
Nix Creme med Permethrin 5%. Effektiv behandling af fnat. Helsebixen.dk
249 DKK
image
Nix Creme 5% - GRATIS FRAGT
Nix Creme 5% - GRATIS FRAGT
Nix Creme med Permethrin 5%. Effektiv behandling af fnat. Med24.dk
259 DKK
image
Nix Shampoo 1%
Nix Shampoo 1%
Nix Shampoo med Permethrin 1%. Effektiv behandling af fnat og lus i hår. Apopro.dk
157 DKK
image

Læs mere om nix creme her

Følg altid brugsanvisningen

Det er vigtigt, at du smører creme på hele din krop. Selvom du er hårdest ramt på hænderne, er det ikke nok, at du smører creme på her. Desuden er det bedste at smøre det på om aftenen, inden du går i seng.

Hos voksne og børn over tre år, er det normalt at undlade at behandle ansigt og hårbund. Hos spædbørn og børn under tre år, skal man dog også smøre creme på disse steder, for at sikre det optimale resultat.

Dagen efter skal du skifte dit undertøj, og alt det tøj, der har været i direkte kontakt med din hud, skal vaskes. Når du har gjort dette, skal du selvfølgelig tage et brusebad, hvor du vasker creme af huden med sæbe.

Hvis det stadig klør, er det ikke fordi cremen ikke har virket. Kløen stopper nemlig ikke med det samme. Det kan dog afhjælpes, hvis du gør brug af en fugtighedscreme eller et andet kløestillende middel.

Hvordan stilles diagnosen på fnat?

Fnat er ikke altid nemt at diagnosticere. Det skyldes, at det er en hudlidelse, der kan ligne en et væld af andre hudsygdomme. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt der er tale om fnat, bør du få din læge til at kigge på det.

For at sikre, at det er den rette diagnose, skal læge identificere en fnatmide. Er det ikke muligt, skal han eller hun identificere æggene ved undersøgelse i mikroskop. Det er en praksis, der kan tage tid og være svær.

Hvis du har været udsat fnat, fordi der er nogen i din omgangskreds, der er ramt af fnat, så øger det ligeledes sandsynligheden, at du er blevet smittet. I et sådant tilfælde er det vigtigt, at du bliver undersøgt af en læge.

I enkelte tilfælde kan din sygehistorie og udslættet dog være tilstrækkeligt til at stille en diagnose – dog kun med en stor grad af sikkerhed. Skal den stilles med 100 % garanti, er lægen nødt til at finde en fnatmide.

Er fnat på hænderne farligt?

Fnat er ikke en farlig lidelse – heller ikke på hænderne. Det giver en stærk kløe, men er ikke decideret farlig. Det ændrer dog ikke på, at det er vigtigt, at du sørger for at behandle det, så hudlidelsen kan afhjælpes.

Fremgangsmåden er den samme, uanset hvor på kroppen, du er blevet angrebet af fnatmider. Derfor er det også relativt medgørligt, da det sjældent kræver mere end brug af en creme med et indhold af permethrin.

Det er vigtigt, at du behandler det hurtigst muligt. Hvis du ikke gør det, er der ikke blot en risiko for, at det spreder sig til resten af kroppen. Der er ligeledes en risiko for, at du smitter andre.

Det er især gældende, hvis du er ramt på hænderne, da det smitter ved kontakt – eksempelvis når du hilser med et håndtryk. Sørg derfor for at få en fnatkur hurtigst muligt.