Sådan rengøres sengetøj efter fnat

Det er vigtigt, at du behandler fnat hurtigst muligt. Gør du ikke det, vil antallet af mider stige. Desuden vil du også smitte folk i din omgangskreds. Derfor skal du handle hurtigt, og få købt den nødvendige behandling.

Det er dog ikke nok, at du smører din hud ind i creme. Der skal mere til end dette. Der er en vis sandsynlighed for, at du har sovet i din seng flere gange, før du opdager, at du er blevet ramt af fnat.

Derfor er du nødt til at vaske dit sengetøj. Det skal dog ikke vaskes på normal vis. Det er ganske enkelt ikke nok til at slippe af med fnatmiderne, der skulle gemme sig i det – og så er du selvfølgelig lige vidt.

Sådan vasker du sengetøj efter fnatsmitte

Når du skal vaske dit sengetøj, skal du vaske det ved min. 50 grader. Det er dog endnu bedst, hvis du vasker det ved 60 grader. Ved denne temperatur er du sikker på, at du får slået alle mider på sengetøjet ihjel.

Det er dog ikke nok, at du blot giver det et par minutter i vaskemaskinen. Det skal min. have 10 min., før du kan være sikker på, at miden eller miderne er døde. Giv det derfor en ordentlig tur i vaskemaskinen.

Sengetøj er noget af det vigtigste at få vasket. Det er dog ikke det eneste, der skal vaskes eller luftes ud. Det gør sig også gældende for alle andre genstande, som du har sovet med om natten, mens du har været smittet.

Kan det ikke vaskes?

Hvis dit sengetøj ikke kan tåle at blive vasket ved 60 grader, skal du lade det stå urørt. Du bør lade det stå for sig selv i fire døgn, hvis det står i rumtemperatur og lav luftfugtighed. Læg det gerne i en plasticpose.

Står det i et lokale, hvor der enten er lavere temperaturer eller høj luftfugtighed (eller begge dele), så skal du lade det stå i en uge. I begge tilfælde bør du dog lade det stå i en plasticpose.

Dyner, tæpper, puder og madrasser skal luftes

Som angivet herover, så er det ikke nok, at du vasker dit sengetøj. Der skal mere til, hvis du vil være sikker på at undgå at blive smittet igen. Det er også et krav, at både dyner, tæpper, puder og madrasser bliver luftet.

Det er vigtigt, at du sørger for at lufte det godt og køligt. Det bør dertil sættes bort i min. tre døgn. For at få det bedste resultat, er det en god idé at lade det stå i en uge ved lavere temperatur og højere luftfugtighed.

Hellere for meget, end for lidt

Det er vigtigt, at du ikke går på kompromis. I stedet for at lade din dyne hænge i to døgn, så er det bedre at lade den hænge i fire døgn. Det mindsker risikoen for, at der stadig en mide, der gemmer sig.

Det samme er naturligvis gældende, når du skal vaske dit sengetøj. Sørg derfor for, at det bliver vasket godt og grundigt. Derved er du ikke i tvivl om risikoen for at blive smittet på ny.