Fnat eller Fladlus

Sådan kender du forskel

Klør du i skridtet og under armene? Det kan være både fnat eller det kan være fladlus. Hvis du aldrig har haft nogen af delene, er det let at være i tvivl om hvad der er hvad. Begge dele er ret almindeligt, men det er to meget forskellige småkryb. Få den rigtige diagnose så du kan få den rigtige behandling (læs om behandling med Nix creme her).

Nix creme er i skrivende stund på lager her:

Nix Creme 5% - GRATIS FRAGT
Nix Creme 5% - GRATIS FRAGT
Nix Creme med Permethrin 5%. Effektiv behandling af fnat. Helsebixen.dk
249 DKK
image
Nix Creme 5% - GRATIS FRAGT
Nix Creme 5% - GRATIS FRAGT
Nix Creme med Permethrin 5%. Effektiv behandling af fnat. Med24.dk
259 DKK
image
Nix Shampoo 1%
Nix Shampoo 1%
Nix Shampoo med Permethrin 1%. Effektiv behandling af fnat og lus i hår. Apopro.dk
157 DKK
image

Læs mere om nix creme her

Hvad er forskellen på fnat og fladlus?


Fladlus

Fladlus er små insekter, ligesom hovedlus, der især sætter sig i kønshår i skridtet og under armene. De kan dog også være andre steder på kroppen hvor du har kropshår.

Det klør rigtig meget i skridtet hvis du har fladlus. Problemet er at fnat også ofte sætter sig i skridtet og under armene og det klør også rigtig meget. Så bare fordi du klør mest i skridtet er det ikke sikkert at du har fladlus. Det kan også være fnat.

Fladlus er efterhånden ikke så almindelige fordi rigtig mange barberer sig dernede og under armene. Fladlus smitter ikke så let, det kræver kontakt mellem kønshår eller i sjældne tilfælde hvis du har delt håndklæde eller brugt andres tøj. Fladlus kan godt overleve nogen dage i tøj. Det regnes for at være en kønssygdom.

Symptomer på fladlus

Det kan tage mellem 1 til 3 uger før symptomer på fladlus viser sig. Det kan være:

– Kløe i skridtet og i armhulen. Ofte er kløen værre om aftenen og natten. Du kan også klø andre steder på kroppen, inkluderet i skæg. Det kan klø rigtig meget og ofte.

– Rød-blå pletter på huden, mellem 1 til 3 mm, der ligner lusebid i hovedet

– Luse-afføring, løst mørkt/sort ”pulver” på huden eller i underbukserne

– Synlige lus. Voksne fladlus er op til 2mm store og kan ses uden mikroskop


Fnat

Fnat er mikroskopiske mider der lever under huden. De graver sig ned under hudens øverste lag og lægger deres æg der. Den allergiske reaktion på miderne kan give hudirritation der minder om eksem eller allergi. Kløen er kraftig og særlig slem om natten. Fordi det klør så meget kan man få udslæt hvor du klør. Du kan vågne om morgenen og have kløet så meget at der er sår der bløder. Fnat kan små hævede blærer på huden mellem fingrene, under brysterne, i livet hvor bukserne sidder, ved håndleddet, kønsdele eller på, under eller i mellem ballerne.

Fnat er en meget smitsom hudlidelse, der kan smitte både gennem kropskontakt, men også gennem sengetøj, møbler, håndklæder og selv håndtryk (selv om det er usandsynligt).

Kløen ved fnat er karakteristisk og kan være voldsomt belastende. Hvis du har fnat er du ofte ikke i tvivl fordi kløen er helt ulig andet du har prøvet. Det kan være svært at diagnosticere fnat, fordi miden er mikroskopisk og der er ikke er så mange på kroppen hos sunde mennesker. Derfor bliver de fleste behandlet bare ud fra symptomerne. Fnat smitter hurtigt i familier, så hvis en af jer har fnat, skal alle behandles samtidig. Hurtig behandling er vigtigt, så I ikke skal gå og smitte hinanden igen.

Symptomer på fnat

– Kløe over hele kroppen, der spreder sig og bliver værre. Ofte kan fnat begynde med at klø lidt et par steder. Ofte hænderne, men også i skridtet og under armene. Den allergiske reaktion på fnat kan gøre det klør over hele kroppen, også hvor der ikke er mider.

– Små hævede blærer. De små blærer er ikke altid lette at se. Ofte opdager du dem først efter du har kløet på dem så de begynder at bløde. Er der flere små kløende prikker ved siden af hinanden, er det tegn på fnat. Det er vigtigt at vide at de er små. De er slet ikke så store som myggestik, lusebid, edderkoppebid eller sengelus. Ofte kan man ikke se dem.

– Andre omkring dig klør også. Fnat er meget smitsomt. Har en i familien fnat, får de andre det ofte. Det samme i institutioner eller på arbejde. Hold øje med om andre virker til at klø. Flere der klør samtidig er tegn på fnat og ikke fladlus.


Behandling for fnat og fladlus

Fnat behandles med Nix creme med permethrin. Cremen skal smøres på hele kroppen, fra kæben og ned. Der skal bruges to behandlinger med en uges mellemrum. Det er vigtigt at smøre alle steder på kroppen ind, inkluderet i navlen, mellem ballerne, i skridtet og under neglene. Hvis behandlingen ikke virker kan du eventuelt få Stromectol der er en tablet behandling, men den kræver besøg hos hudlæge. Læs meget mere om hvordan du bruger Nix creme her.

Fladlus kan behandles med lusemidler i håndkøb eller på recept. Tal med din apoteker om det. Du kan også behandle fladlus med Nix creme. Permethrin, som er det virksomme stof, står alle typer kryb og parasitter ihjel. Hvis du bruger Nix skal du kun bruge den hvor lusene er, det vil sige i skridtet, under armene eller andre steder. Du må ikke bruge Nix i ansigtet, skæg eller på øjenvipperne. Sidst men ikke mindst kan du barbere alt håret af. Lusene kræver hår at leve og lægge deres æg i. En kombination af barbering og Nix creme slår dem effektivt ihjel.


Spørgsmål og svar om fnat og fladlus

Går fnat eller fladlus over af sig selv.

Nej. Du skal have behandling og så hurtigt som muligt, så du ikke smitter andre.

Findes der alternativ behandling mod fnat og fladlus

Ja, men det er svært at vide hvor effektivt det er. Se denne artikel om emnet. Jeg anbefaler du bruger Nix med mindre du får det dårligt af den. Den er effektiv og gennemtestet og er ikke farlig at bruge.

Kan jeg få medicin mod fnat og fladlus i håndkøb?

Ja, du skal ikke have recept på Nix og kan købe den på apoteket. Den er billigere på nettet. Stromectol kræver recept og kan kun fås af en hudlæge.

Er fnat en seksuelt overført sygdom?

Nej. Alle kan få fnat og det smitter meget let.

Er fladlus en seksuelt overført sygdom?

Ja, i de fleste tilfælde, men man kan også få fladlus ved at låne et håndklæde eller gå i andres tøj.

Har folk med fnat og fladlus dårlig hygiejne?

Ikke nødvendigvis. Fnat og fladlus skyldes ikke dårlig hygiejne, selv om man smitter mere hvis man ikke går så ofte i bad eller ikke vasker sit tøj. Desværre er der en del der ikke får behandlet især fnat i tide og derfor smitter andre. Du tænker sikkert allerede over hvem det er der har smittet dig. Det er meget dårlig stil ikke at få behandlet fnat. Hvis du ser nogen der klør hele tiden og ikke virker til at have god hygiejne er det helt fair at holde dig fra dem.

Skal jeg være paranoid hvis jeg har fnat?

Nej, hvis du behandler dig og dem du bor sammen med, så slipper i af med det. Men det kan være en god ide at tage et par dage væk fra lejligheden eller dit værelse hvis du ikke har så meget plads. Tænk også over hvem du omgås og ærlig talt, hvis du mere end en gang har fået fnat ved at være hjemme hos nogen eller omgås dem, så er det måske på tide at stoppe med det. Det er simpelthen nasty at smitte folk med fnat, for nu at sige det ret direkte.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply