





Fnat er en hudsygdom, der også kaldes for scabies. Det er en lidelse, der skyldes en scabiesmide. Det er dét, som de fleste blot kender som en fnatmide. Denne mide graver gange i din hud, hvor den lægger æg.
Et typisk tegn på fnat er, at du vil blive ramt af en meget stærk kløe. Den er dog mest intens om natten, hvor du ligger i din seng. Her bliver det nemlig varmt, og denne varme får miden til at være mere aktiv.
Kløen er dog klar stærkest på de steder, hvor der er mider. På sigt vil kløen dog ramme hele kroppen. Mange oplever også, at de får små hævelser, som kan blive til små blærer. Mange får også mærker af at kradse sig.
Hos voksne går hoved og nakke som regel helt fri for smitte og kløe. Det er desværre ikke tilfældet hos ældre og småbørn, hvor disse områder også kan blive angrebet.
Hvordan smitter fnat?
Fnat er forårsaget af en hudinfestation med miden Sarcoptes scabiei. Den giver en intens, generaliseret kløe i huden. Det er en kløe, der som regel bliver forværret, når du ligger i din seng.
Typisk skyldes kløen en immunologisk reaktion på mideprodukter. Som regel er det en kløe, der sætter ind 2 til 6 uger efter, at du er blevet smittet. Har du tidligere været smittet, opstår kløen kort tid efter smitte.
Fnat smitter ofte kun ved længerevarende tæt hud til hud-kontakt. Det kan være i familier eller ved seksuel kontakt. En fnatmide kan dog overleve uden for menneskekroppen, men dog kun i ganske kort tid.
Det betyder dog, at der i få tilfælde kan opstå smitte via genstande som fx tøj, sengetøj, håndklæder, møbler i stof, sko mv. Det kan dog også være fra genstande såsom hovedtelefoner.
Eksempelvis vil miden kunne leve i fire døgn ved 20 grader. Opvarmes det derimod til 50 grader, vil samtlige mider være døde efter 10 minutter. Derfor er det vigtigt, at du vasker tøj, sengetøj osv. ved min. 50 grader.
Smittespredning kan ske på efterskoler
Det er sjældent, at der sker en decideret smittespredning blandt skolebørn. På efterskoler, hvor de unge bor tæt sammen, kan der dog forekomme udbrud. Disse udbrud sker især i løbet af vintermånederne.
Det er ikke nemt at håndtere disse udbrud. Derfor har Sundhedsstyrelsen udviklet informationsmateriale, der er målrettet institutioner, hvor børn og unge bor tæt sammen.
Piller mod fnat: Stromectol eller Scabioral (Ivermectin)
Man behandler som regel fnat med creme. Det er dog ikke altid, at det er den mest ideelle løsning. Heldigvis findes der også tabletter såsom Stromectol eller Scabioral, som kan tages i brug i stedet for.
Begge tabletter har et indhold af det aktive stof ivermectin. Det bruges til at behandle fnat, men bliver ikke på nuværende tidspunkt forhandler i Danmark – i hvert fald ikke i håndkøb og normal vis.
Det er selvfølgelig virksomheden, der producerer medicinen, der selv er herre over, hvilke lande de er villige til at sælge deres produkter i. Det er derfor ikke fordi, at det er ulovligt at købe disse piller i Danmark.
Der kan dog udskrives recept på dem
Der er blevet lavet en ordning, der alligevel gør det muligt for danske læger at udskrive en recept på piller, der har et indhold af ivermectin. Det er dog kun gældende for henholdsvis Stromectol og Scabioral.
Som patient er det derfor muligt at købe disse piller på et apotek, hvis har en recept fra en læge. Det kan dog være relativt omfattende at skulle indhente den nødvendige recept, før du kan købe pillerne.
Det er nemlig ordningen om udleveringstilladelse, der har gjort det muligt for danske læger at ordinere flere forskellige lægemidler, der ikke er godkendt eller markedsført her i landet.
Derfor skal din læge søge om en udleveringstilladelse. Det skal gøres via Lægemiddelstyrelsen. Herefter kan produkterne hentes til Danmark. Det sker via en grossist, hvorefter de kan udleveres på et apotek.
Nemmere at ordinere tabletter med ivermectin
I november 2019 blev det gjort nemmere for de danske læger at ordinere tabletter, der har et indhold af ivermectin. Det er et valg, der blev truffet og iværksæt af Lægemiddelstyrelsen.
Konkret var der tale om en ændring, der betød, at de danske læger kun skulle søge om udleveringstilladelse for tabletter med ivermectin én gang, hvorefter han eller hun har en tilladelse til alle sine patienter.
Før i tiden var det et krav, at lægen skulle søge for hver enkelt patient. I dag skal de blot udfylde et skema på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside, hvor de søger om udleveringstilladelse til Stromectol eller Scabioral.
En sådan ansøgning bliver behandlet med inden for et par dage. Det er dog ikke muligt at dispensere for at sende en ansøgning, da der er tale om en medicin, der ikke bliver markedsført i Danmark.
Da der er tale om tabletter med ivermectin, er det også et krav, at lægen husker at søge om enkelttilskud til patienten. Er du selv patient, kan det være en god idé at minde din læge om dette.
Ivermectin bruges typisk ved behandlingssvigt med permethrin
Det første valg er altid en creme med et indhold af permethrin. Hvis en person er smittet, skal vedkommende og alle dem, som han eller hun har været i kontakt med inden for de seneste to måneder behandles samtidigt.
Det er en creme, der skal smøres på fra kæberanden og nedefter. Er der tale om et barn på under tre år eller en ældre person, så skal hele kroppen smøres godt ind. Det inkluderer både ansigtet og hovedbunden.
Det er vigtigt for den reelle effektivitet af din behandling, at det bliver gjort grundigt. Det er dog især noget, der er gældende for områderne mellem fingre og tæer, under negle, håndled og i armhuler.
Dertil er det også nødvendigt at smøre både ydre kønsdele, bryster og balder ind. Du kan dog godt undgå at smøre creme omkring øjnene. Det er vigtigt, at du lader creme sidde i 8 – 12 timer, før du må vaske den af.
Hvis du vasker hænder, skal du smøre ny creme på. Uanset hvad, så er det et krav, at du sørger for at gentage behandlingen ugen efter. Det er typisk kun den smittede, der behøver at gentage sin behandling.
Ivermectin bruges ved behandlingssvigt
Hvis der opleves behandlingssvigt ved brug af en creme med permethrin, til trods for, at det er blevet brugt korrekt, er det normalt, at man forsøger med en anden behandling. Det kan være én af de to tabletter.
Der findes nemlig ikke andre markedsførte lægemidler foruden permethrin i Danmark. Derfor er du nødt til at indhente udleveringstilladelse fra Lægemiddelstyrelsen, hvis du skal have et andet lægemiddel.
Ved behandlingssvigt er det en god idé at rådføre sig med en uddannet dermatolog. Hvis du som patient oplever gentagne behandlingssvigt, bør du henvises til en dermatolog eller en hudlæge.
Ivermectin er det eneste lægemiddel, der kan indtages på oral vis. Derfor er det også en god løsning, hvis der er større udbrud på institutioner.
Det er der flere årsager til, men det er dog især noget, der skyldes, at den topikale behandling kan være relativt besværlig at få gennemføret på grund af det høje antal, der skal behandles.
Er medicinsk behandling nok?
Den medicinske behandling er vigtig. Det er dog ikke nok. Der er også en række forholdsregler, der skal være i fokus, når det kommer til infektionshygiejne.
Derfor er det vigtigt at du er klar over, at det ikke er nok at bruge creme eller piller. Der er også andre ting at tage hensyn til i denne sammenhæng. Følgende er blandt andet vigtigt:
- Dit sengetøj, dit tøj og dine håndklæder skal vaskes ved 60 grader, for at eliminere miderne
- Hvis dit tøj ikke kan tåle at blive vasket ved 60 grader, bør du lade det stå urørt i fire døgn. Det er dog kun tilfældet, hvis det kan stå i en plasticpose ved rumtemperatur og lav luftfugtighed
- Er det ikke muligt, skal du lade det stå i en uge ved lavere temperaturer eller høj luftfugtighed
- Er der tale om større beklædningsgenstande samt overtøj, dyner, tæpper, puder og madrasser, skal de luftes godt og køligt, og sættes bort i min. tre døgn. Gerne op til en uge, hvis det er muligt
- Der kan ikke stilles nogen garanti ved, hvor hurtigt fnatmider dør i en almindelig fryser. Derfor er det ikke en fremgangsmåde, der anbefales, hvis du overvejer at fryse genstande ned
- Miden vil dø af sig selv efter fire døgn uden kontakt med menneskelig hud
Ovenstående handler ikke om at behandle fnat. Det handler om at undgå at blive smittet igen. Sørger du ikke for førnævnte, er der en høj risiko for, at du ender med at blive smittet igen efter endt behandling.
Derfor bør der ikke herske tvivl om, at det er lige så vigtigt som selve behandlingen. Sørg for, at du ikke blot springer over, hvor gærdet af lavets. Det vil du fortryde, da du kan risikere at blive smittet med fnat igen.
Det er ikke kun dig, der risikerer at blive smittet – det er også gældende for personer, du er i kontakt med. Du kan også overveje om fnatcreme kan hjælpe:
Nix creme er i skrivende stund på lager her:





