Fnat (er også kendt som scabies) er en hudlidelse, der er forårsaget af fnatmiden. Det er en mide, der bliver op til 0,25 mm stor, og kan i de fleste tilfælde kun ses med en lup eller et mikroskop.
Fnat er en ufarlig sygdom, men alligevel er det dog vigtigt, at der igangsættes en effektiv behandling hurtigst muligt. I denne anledning har du dog flere muligheder, eftersom der findes flere typer medicin.
I nogle tilfælde kan det udvikle sig til skorpefnat (tidligere kendt som norsk fnat). Det skyldes ikke en speciel fnatmide, men er en variant af fnat, der ses hos personer med et nedsat immunforsvar.
Det ses også hos personer, der er smittet med fnat, hvor miderne får lov til at formere sig i længere tid, før symptomerne viser sig. Ved skorpefnat findes der et stort antal mider i en skorpet, skællende hud.
Findes flere typer medicin til behandling af fnat
Der findes flere typer medicin, der bruges til behandling af fnat. Nogen er dog mere udbredt end andre. Den mest udbredte er creme med permethrin, som bl.a. sælges under navnet Nix i de nordiske lande.
Til trods for, at det er den mest udbredte, er det dog ikke den eneste mulighed. Herunder beskrives et udpluk af de muligheder, der er, hvis du skal finde medicin, der kan bruges til behandling af fnat.
De enkelte former for medicin adskiller sig på baggrund af flere punkter. Det gør de blandt andet ved, at det ikke er alle, der kræver en recept fra lægen
Nix-creme (Permethrin)
Den primære behandling af fnat i Danmark er Nix-creme. Det er en creme, der har et indhold af Permethrin. Dertil er det også en creme, der kan fås i håndkøb på de danske apoteker, men også på nettet.
I de områder af landet, hvor der har været udbrud af fnat, er der visse apoteker, der har haft udsolgt. Der er derfor en risiko for, at der er udsolgt på et apotek. Heldigvis er det dog muligt at købe det på nettet.
I nogle tilfælde kan der tilmed være penge at spare, hvis du køber din creme på nettet. Skal det købes til en hel familie, er det derfor værd at købe online, da du derved får en større samlet besparelse.
Nix creme er i skrivende stund på lager her:






Kræver ikke en recept
Som det er nævnt herover, så er det en creme, der kan købes i håndkøb. Det betyder, at alle kan gå ned på et hvilket som helst apotek, for at købe en Nix-creme. Der forlanges nemlig ikke fremvisning af en recept.
Dog er det værd at overveje at få en recept hos lægen, da det medvirker til, at man kan få tilskud til det. Der gives et tilskud efter de gældende grænser for medicintilskud.
Derfor får børn og unge under 18 år mindst 60 % i tilskud. Voksne over 18 år får derimod kun tilskud, hvis de har haft udgifter til medicin, der er tilskudsberettiget, for mere end 995 kr. inden for et år.
Er nemt at bruge
Behandling med Nix-creme er den mest anvendte behandling mod fnat. Det er en behandling, der består af omhyggelig indgnidning af cremen, der skal smøres på hele kroppen – fra kæberanden og nedefter.
Hos børn under tre år og hos ældre mennesker, er det dog hele kroppen, der skal smøres ind. Det betyder, at både ansigt og hovedbund også skal have en tur. Det gælder dog kun for disse to aldersgrupper.
Det er altid bedst, at du smører cremen på om aftenen. Ved at gøre dette, kan du blot lade den virke i 8 – 12 timer henover natten. Når du står op næste morgen, skal du blot tage et bad, og vaske cremen af med sæbe.
I forbindelse med at behandlingen startes, er det vigtigt, at man skifter til rent tøj. Endvidere er det også et krav, at du skifter til rent sengetøj på sengen. Begge udgør nemlig en risiko for efterfølgende re-smitte.
Skal gentages efter syv dage
Det er vigtigt, at din behandling bliver gentages efter syv dage. Vær dog opmærksom på, at kløen ikke stopper med det samme, efter endt behandling. Tværtimod, så kan den faktiske vare ved i op til flere uger.
Det er derfor ikke et udtryk for, at det er en behandling, der ikke har virket. Hvis din kløe ikke bedres, bør du kontakte din læge. Lægen kan hjælpe dig med et middel, der kan afhjælpe kløen, indtil det er helt ovre.
Hvis du har skorpefnat, er det en god idé at få en speciallæge i hudsygdomme til at ordinere en supplerende behandling. Man betragtes som smittefri 8 – 12 timer efter den første behandling.
Tabletbehandling – Stromectol eller Scabioral (Ivermectin)
Tabletterne Stromectol eller Scabioral, der indeholder det aktive stof ivermectin, bruges også til behandling af fnat. På nuværende tidspunkt bliver de dog ikke forhandlet i Danmark på normal vis.
Det er virksomhede, der står bag medicinen, der på egen hånd beslutter, hvilke lande de ønsker at forhandle deres produkter i. De har besluttet, at de ikke ønsker at forhandle disse tabletter på det danske marked.
Kan dog fremskaffes alligevel
Dog er der blevet lavet en ordning, der gør det muligt for de danske læger at udskrive recept på tabletter, der har et indhold af ivermectin (Stromectol eller Scabioral). Derfor kan de også købes på et apotek alligevel.
Det er som følge af ordningen om udleveringstilladelse, at det er muligt for danske læger at ordinere midler, der ikke er godkendt eller markedsført i Danmark. Det inkluderer blandt andet disse tabletter.
Før en læge kan dette, skal han eller hun søge om en udleveringstilladelse hos Lægemiddelstyrelsen. Når han eller hun har fået denne tilladelse, kan produkterne hentes hjem og udleveres til patienten på et apotek.
Er blevet nemmere at ordinere tabletter med ivermectin
I november 2019 blev det gjort nemmere for praktiserende læger at ordinere tabletter med et indhold af det aktive stof ivermectin. Det skyldtes, at Lægemiddelstyrelsen indførte en ændring i indhentning af tilladelser.
Helt konkret var ændringen, at lægerne nu blot skal søge om udleveringstilladelse for disse tabletter én gang. Når lægen har fået tilladelsen, gælder tilladelsen til alle patienter, i stedet for blot én patient ad gangen.
Alle ansøgninger om udleveringstilladelser bliver behandlet inden for få dage. Det er ikke muligt at dispensere fra denne procedure, da det er en medicin, der ikke er markedsført eller bliver solgt her i landet.
Tabletter med et indhold af ivermectin kræver dog også et enkelttilskud. Derfor er det vigtigt, at lægen også sørge for at søge om dette. Er du selv patient, er det en god idé at minde din læge om det.
Tenutex (Benzylbenzoat og Disulfiram)
Tenutex er en særlig creme, der har et indhold af de aktive stoffer benzylbenzoat og disulfiram. Den kan også bruges til behandling af fnat, men er dog ikke markedsført i Danmark, som det fx er tilfældet med Nix-creme.
På lige fod med tabletterne Stromectol og Scabioral, der er beskrevet herover, så er det dog muligt at skaffe cremen til landet via en læge. Det kræver dog, at din læge søger om en udleveringstilladelse hertil.
Ligesom det også er et krav ved de to tabletter, så er det også et krav ved Tenutex, at din læge søger om et enkelttilskud. Hvis dette ikke foreligger, er det ikke muligt at få udskrevet en recept på denne creme.
Sælges blandt andet i Sverige
Det er en creme, der bl.a. bliver markedsført i Sverige. Derfor sælges den også i håndkøb på apoteker i Sverige samt på de svenske webapoteker. Derfor kan du faktisk også købe cremen i Sverige, hvis ønsket.
Det er nemlig lovligt for enhver dansk borger at indføre medicin til eget brug fra andre EU-lande. Det gælder selvfølgelig også for Sverige. Det er også tilladt at få det sendte med posten, hvis du fx køber det på nettet.
Vær dog opmærksom på, at der kun kan gives et tilskud, hvis patienten har en recept på cremen. Du kan godt få skrevet en sådan recept fra en dansk læge, til trods for, at Tenutex ikke bliver forhandlet i Danmark.
Du kan dog godt indløse recepten i et andet land, som fx Sverige. For at få tilskud til medicin, der ikke er købt i Danmark, skal patienten selv søge om et tilskud hos Lægemiddelstyrelsen, efter at det er blevet købt.
Svovlvaseline
En sidste medicinsk mulighed for behandling af fnat, er svovlvaseline. Det er heller ikke noget, der sælges her i landet – i hvert fald ikke på almindelige vilkår. Dertil er det også svært at få det hentet hjem fra udlandet.
Det er dog muligt for et apotek at fremstille svovlvaseline på egen hånd. Det er det, der kaldes for magistrel fremstilling af medicin. Det er en ordning, der medfører, at apotekerne gerne må fremstille medicin selv.
Det skal dog være medicin, der bliver fremstillet specifikt til én patient. Dertil er det også et krav, at der af en læge er blevet udskrevet en recept på det. Uden en recept, er det ikke muligt at få det fremstillet.
Endvidere er det selvfølgelig også et krav, at der ikke er markedsført anden medicin på det danske marked, der har den samme terapeutiske virkning. Er der det, så skal du købe dette, og kan ikke få andet fremstillet.
Kræver et enkelttilskud
Hvis en læge skal ordinere svovlvaseline, der skal magistrelt fremstillet på et danske apotek, er det et krav, at der søges om enkelttilskud til den respektive patient.
Hvis du selv er patient, er det en god idé at minde din læge om det, så du er sikker på, at du får dit tilskud. Det er nemlig ikke altid, at lægen husker at få søgt om det.
Symptomer på fnat
Der er flere symptomer på fnat. Det mest fremherskende af slagsen er dog en pludselig udvikling af en intens kløe over hele kroppen. Typisk vil denne kløe opstå cirka to til seks uger efter smittetidspunktet.
Hos personer, der tidligere har været ramt af fnat, er det dog normalt, at kløen allerede opstår få dage efter, at de endnu engang er blevet smittet. Vær desuden opmærksom på, at kløen er værst ved sengetid.
Forskellige hudsymptomer
Der er flere forskellige hudsymptomer ved smitte med fnat. Det viser sig blandt andet i form af udslæt med små vabler. Dette udslæt er især at finde i den tynde hud, der er mellem fingrene og på fingrene.
Det er dog meget normalt, at det også rammer ved håndled, albuer, bryst og i skridtet. Som følge af, at din hud angribes af en kraftig og intens kløe, kommer der ofte også kradsningsmærker på huden.
Kontakt læge ved mistanke om fnat
Hvis du har mistanke om, at du er blevet smittet med fnat, men ikke er sikker, er det vigtigt, at du kontakter din læge. Din læge kan hjælpe dig med at stille en diagnose, så du kan være sikker på, at der er tale om fnat.
Det gøres enten ved at man finder og identificerer en levende mide, eller ved at man finder en fnatmidegang. I begge tilfælde er det selvfølgelig et sikkert tegn på, at du er blevet smittet med fnat.
Hvis du mistænker, at du har skorpefnat, bør diagnose stilles af en speciallæge i hudsygdomme. Du kan få en henvisning til en sådan speciallæge via din egen læge.
Hvordan kan fnat smitte?
Hvis fnat skal smitte, kræver det længerevarende, tæt hudkontakt. Derfor ses smitte af fnat primært blandt seksualpartnere, tæt familie eller i forbindelse med plejeprocedurer i diverse institutioner.
Ved skorpefnat er det dog en anden sag. Det kan nemlig smitte ved almindelig berøring. Det skyldes, at man er ramt af et stort antal fnatmider. Det medfører selvfølgelig, at man også har en forøget smitterisiko.
I få tilfælde kan det også ske, at der opstår smitte via møbler med polstring, brug af fælles tekstiler (kan være håndklæder og viskestykker), sengeredning, sengetøj samt via håndtering af snavset tøj.
Som udgangspunkt er der ikke behov for at undgå normal social kontakt, hvis du har mistanke om, at du har fnat. Du skal blot sørge for at det er behandlet, da du vil være smittefri 8 – 12 timer efter behandlingen.





